Kdo rád sbírá a také jí houby, ten rád zkouší z hub různé recepty. Já houby miluji na všechny možné způsoby a také je často připravuji a konzumuji. Samozřejmě když rostou. Letos toho byly plné lesy. Prostě radost koukat a sbírat. Proto jsme si je také užili a ještě užijeme ve zmražené a nasušené formě. Jsem moc ráda, že letos nemusím shánět sušené houby do Kapustnice a do Kuby. Letos máme svoje. A co vy? Také jste milovníci hub a zásobili jste se na Vánoce? No ale teď si připravíme oblíbené lišky, lépe řečeno velice jednoduchý, ale o to chutnější Liškový toast. Lišek letos moc nerostlo, hlavně u nás ne, no možná si je někdo užil do sytosti, všude rostli totiž houby jiné.
Recept na Liškový toast
Ingredience k přípravě
- 250 g čerstvých lišek (nebo jiných hub)
- 50 g anglické slaniny
- 1 KL másla
- 1 cibule
- sůl a pepř dle chuti
- 4 plátky toastového chleba
- 1 – 2 stroužky česneku
- 4 vejce
Postup
1. Na pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme máslo a nakrájenou cibuli.
2. Přidáme řádně umyté a osušené lišky, větší rozkrojíme, menší můžou být v celku , osolíme a opepříme a restujeme do změknutí lišek na zkus .
3. Toa stový chleba si připravíme v topinkovači, potřeme jej česnekem a rozprostřeme na něj houbovou směs.
4. Na vrch položíme volské oko, které jsme si připravili zvlášť na pánvi.
Na závěr
Toto je jedna z výborných minutek připravených z hub, přesněji z lišek, ale můžete samozřejmě použít i jiné houby, letos rostlo na podzim například hodně ryzců a ty jsou také výborné. Stačí dát pozor při sbírání a přípravě a pak je to vynikající pochoutka. Některé houby doporučuji před úpravou povařit ve vodě.