Kdo rád sbírá a také jí houby, ten rád zkouší z hub různé recepty. Já houby miluji na všechny možné způsoby a také je často připravuji a konzumuji. Samozřejmě když rostou. Letos toho byly plné lesy. Prostě radost koukat a sbírat. Proto jsme si je také užili a ještě užijeme ve zmražené a nasušené formě. Jsem moc ráda, že letos nemusím shánět sušené houby do Kapustnice a do Kuby. Letos máme svoje. A co vy? Také jste milovníci hub a zásobili jste se na Vánoce? No ale teď si připravíme oblíbené lišky, lépe řečeno velice jednoduchý, ale o to chutnější Liškový toast. Lišek letos moc nerostlo, hlavně u nás ne, no možná si je někdo užil do sytosti, všude rostli totiž houby jiné.

Recept na Liškový toast

Ingredience k přípravě

  • 250 g čerstvých lišek (nebo jiných hub)
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 KL másla
  • 1 cibule
  • sůl a pepř dle chuti
  • 4 plátky toastového chleba
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 4 vejce

Postup

1. Na pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme máslo a nakrájenou cibuli. 

 Lišky umyjeme a osušíme.
Lišky umyjeme a osušíme.
Restujeme s cibulkou.
Restujeme s cibulkou.
Restujeme se slaninou.
Restujeme se slaninou.

2. Přidáme řádně umyté a osušené lišky, větší rozkrojíme, menší můžou být v celku , osolíme a opepříme a restujeme do změknutí lišek na zkus .

3. Toa stový chleba si připravíme v topinkovači, potřeme jej česnekem a rozprostřeme na něj houbovou směs.

Použijeme toastový chléb.
Použijeme toastový chléb.
Toasty připravíme v toastovači.
Zdroj: vazanska, Toasty připravíme v toustovači.

4. Na vrch položíme volské oko, které jsme si připravili zvlášť na pánvi.

Na pánvi připravíme volská oka.
Na pánvi připravíme volská oka.

Na závěr

Toto je jedna z výborných minutek připravených z hub, přesněji z lišek, ale můžete samozřejmě použít i jiné houby, letos rostlo na podzim například hodně ryzců a ty jsou také výborné. Stačí dát pozor při sbírání a přípravě a pak je to vynikající pochoutka. Některé houby doporučuji před úpravou povařit ve vodě.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest