Litý kynutý koláč se sezónním ovocem je tradiční český dezert, který vyniká svou jemností a bohatou chutí. Těsto je lehké a nadýchané díky použití droždí, a přitom je jednoduché na přípravu, protože se lije na plech. Tento koláč je skvělý na léto, kdy je čerstvé ovoce, jako jsou jahody, meruňky, borůvky nebo švestky, v sezóně. Posypka z másla, cukru a mouky mu dodává křupavou strukturu a sladký kontrast k jemnému těstu.

Tento recept můžete libovolně upravovat podle dostupného ovoce – jahody, borůvky, rybíz nebo meruňky dodají koláči vždy trochu jiný charakter.

Recept na litý koláč se sezónním ovocem

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 400 g polohrubé mouky
  • 400 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 čerstvé droždí
  • 4 žloutky
  • 60 g rozpuštěného másla
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • ovoce dle dostupnosti
  • drobenka

Postup přípravy

1. V míse smícháme droždí, vlažné mléko a cukr a necháme vzejít kvásek.

2. Jakmile je kvásek hotový, přidáme žloutky, špetku soli, rozpuštěné máslo, citronovou kůru dle chuti a promícháme.

3. Během míchání přisypáváme postupně mouku a vypracujeme těsto, které zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme ho na teplé místo na hodinu kynout.

4. Plech si vyložíme pečícím papírem a dáme si předehřát troubu na 170°C.

5. Vykynuté těsto přendáme na plech a roztáhneme až ke krajům.

6. Omyté, vypeckované a nakrájené ovoce rovnoměrně rozložíme po povrchu těsta a posypeme drobenkou.

7. Plech vložíme do předehřáté trouby na 30 – 35 minut a pečeme dozlatova.

Koláč s ovocem a drobenkou.
Zdroj obrázku: depositphotos, Koláč s ovocem a drobenkou.

Sezónní ovoce typické pro naši oblast použitelné pro litý kynutý koláč

V České republice je typické sezónní ovoce rozděleno podle ročních období. Každé z nich má své vlastní plody, které jsou nejčerstvější a chutnají nejlépe právě v danou sezónu.

Jaro: Jahody, třešně a hlavně rebarbora.

Léto: Meruňky, Broskve, Švestky, Rybíz, Maliny, Borůvky nebo třeba Angrešt

Podzim: Jablka, Hrušky, Švestky a Ostružiny

Zima: Uskladněná jablka a hrušky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest