Cheesecake patří mezi nejoblíbenější dezerty na světě a tato varianta s malinami a červeným želé je skutečným sváteční lahůdkou. Kombinace krémové sýrové náplně s křupavým korpusem z lotus sušenek a svěžími malinami vytvoří dezert, který okouzlí každého milovníka sladkého.
Zajímavostí tohoto receptu na cheesecake je použití vodní lázně při pečení, což je technika převzatá z francouzské patisserie. Vodní lázeň zajišťuje jemné a rovnoměrné propečení, díky čemuž cheesecake nezpraskává a získá dokonale krémovou texturu. Kondenzované mléko pak dodává náplni sladkost a hedvábnou konzistenci.
Recept na „sýrový“ dort s malinovou polevou
Doba pečení v troubě 60 minut při 160 stupních ve vodní lázni.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 200 g Lotus sušenek
- 100 g másla
Náplň:
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 3 celá vejce
- 400 g čerstvého sýra (Philadelphia, Gervais nebo Cream spread)
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- několik kapek citronové šťávy
Poleva:
- 125 g čerstvých malin
- 1 sáček červeného dortového želé
- 250 ml tekutiny (ovocný čaj, kompotová šťáva nebo voda se sirupem)
- 2 až 3 lžíce cukru
Postup přípravy malinového cheesecaku
1. Formu o průměru 20 cm si zvenku obalte alobalem, aby se do ní nedostala voda z vodní lázně.
2. Lotus sušenky rozdrťte na jemnou „mouku“, nasypte do mísy a zalijte rozehřátým máslem. Vzniklou hmotu dobře promíchejte a pevně natlačte na dno formy.
3. V míse rozšlehejte vejce se sýrem, přidejte kondenzované mléko a nastrouhanou citronovou kůru. Promíchejte do hladka a přidejte pár kapek citronové šťávy.
4. Sýrovou směs nalijte na sušenkový korpus a formu vložte do vyššího plechu.
5. Do plechu nalijte horkou vodu do výšky 1,5 až 2 cm a vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů.
6. Pečte ve vodní lázni asi 60 minut, dokud není náplň pevná. Nechte zcela vychladnout.
7. Na vychladlý cheesecake naskládejte čerstvé maliny.
8. Připravte si červené želé podle návodu na sáčku s použitím ovocného čaje nebo jiné tekutiny. Přislaďte cukrem podle chuti.
9. Mírně vychladlé želé opatrně nalijte přes maliny a nechte přes noc tuhnout v lednici.
10. Podávejte až druhý den, kdy je cheesecake dokonale vychladlý a želé pevné.

Tvaroháček s drobenkou: Oblíbený koláč s přípravou, která není složitá. Na povrchu křupavý a výborný i s ovocem
Tipy redakce
- Obměny korpusu: Místo Lotus sušenek můžete použít digestive, máslové sušenky nebo dokonce perníčky pro jiný chuťový zážitek
- Alternativa mléka: Zkuste místo kondenzovaného mléka použít karamelové kondenzované mléko pro bohatší chuť
- Sezónní ovoce: Cheesecake funguje skvěle i s jinými druhy ovoce jako jsou jahody, borůvky nebo broskve
- Dokonalé krájení: Pro čisté řezy si nůž před každým řezem namočte do teplé vody a otřete
