Když se venku začíná ochlazovat a listy pomalu padají ze stromů, není nic lepšího než vůně pečeného jablečného koláče, který se line po celé kuchyni. Tento luxusní jablečný koláč s bílkovou polevou je kombinací jemného, vláčného těsta, sladkých a šťavnatých jablek a na povrchu nádherně křupavé, lehce nasládlé bílkové polevy. Je to dokonalý podzimní dezert, který zaujme nejen svou chutí, ale i krásným vzhledem. Tento koláč vám připomene ty nejhezčí rodinné chvíle strávené u pečení s babičkou a okamžiky, kdy bylo pečení symbolem lásky a péče.
Recept na jablečný koláč s bílkovou polevou
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto na jablečný koláč:
- 400 g mouky
- 250 g másla nebo margarínu
- 100 g cukru
- 4 žloutky
- lžíci zakysané smetany
- lžičku prášku do pečiva
Náplň:
- 1 kg jablek
- 2 lžíce cukru
- 20 g másla
- 0,5 lžičky skořice
- 150g broskvového džemu
Bílková Poleva:
- 2 bílky
- 250 g moučkového cukru
- 50 g broskvového džemu
Postup
1. Do mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva, žloutky, máslo a vše smícháme v hutné těsto.
2. Vložíme do potravinové folie a dáme do lednice uležet na 1 hodinu.
3. Jablka nastrouháme nahrubo a dáme do pánve, přidáme cukr, máslo a skořici a vaříme dokud se z jablek neodpaří nadbytečná šťáva.
4. Vychlazené těsto rozdělíme na polovinu a jednu nahrubo nastrouháme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Těsto na dně plechu umačkáme a rozetřeme na něj džem, poté rovnoměrně nandáme jablka.
6. Druhou polovinu těsta vymačkáme na pečicím papíře na placku, kterou koláč s jablky přikryjeme.
7. Koláč na povrchu propícháme vidličkou a dáme stranou.
8. Polevu připravíme vyšleháním bílku do pěny, poté přidáme cukr a šleháme dokud se ingredience nespojí.
9. Ušlehané bílky rozetřeme na koláč a dozdobíme džemem ve zdobícím sáčku.
10. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.
Tipy na závěr
Pokud máte rádi extra křupavou polevu, můžete bílkovou polevu lehce poprášit moučkovým cukrem před pečením.
Tento koláč můžete připravit i s jinými druhy ovoce, jako jsou hrušky nebo švestky.
Pro zvýraznění chuti jablek můžete přidat do směsi i pár rozinek nebo mleté ořechy.