Když se venku začíná ochlazovat a listy pomalu padají ze stromů, není nic lepšího než vůně pečeného jablečného koláče, který se line po celé kuchyni. Tento luxusní jablečný koláč s bílkovou polevou je kombinací jemného, vláčného těsta, sladkých a šťavnatých jablek a na povrchu nádherně křupavé, lehce nasládlé bílkové polevy. Je to dokonalý podzimní dezert, který zaujme nejen svou chutí, ale i krásným vzhledem. Tento koláč vám připomene ty nejhezčí rodinné chvíle strávené u pečení s babičkou a okamžiky, kdy bylo pečení symbolem lásky a péče.

Recept na jablečný koláč s bílkovou polevou

Délka pečení v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto na jablečný koláč:

  • 400 g mouky
  • 250 g másla nebo margarínu
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • lžíci zakysané smetany
  • lžičku prášku do pečiva

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 2 lžíce cukru
  • 20 g másla
  • 0,5 lžičky skořice
  • 150g broskvového džemu

Bílková Poleva:

  • 2 bílky
  • 250 g moučkového cukru
  • 50 g broskvového džemu

Postup

1. Do mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva, žloutky, máslo a vše smícháme v hutné těsto.

2. Vložíme do potravinové folie a dáme do lednice uležet na 1 hodinu.

Těsto zabalíme do fólie.
Těsto zabalíme do fólie.

3. Jablka nastrouháme nahrubo a dáme do pánve, přidáme cukr, máslo a skořici a vaříme dokud se z jablek neodpaří nadbytečná šťáva.

Nastrouhaná jablka provaříme.
Nastrouhaná jablka provaříme.

4. Vychlazené těsto rozdělíme na polovinu a jednu nahrubo nastrouháme na plech vyložený pečicím papírem.

5. Těsto na dně plechu umačkáme a rozetřeme na něj džem, poté rovnoměrně nandáme jablka.

Jablka rovnoměrně naneseme na těsto.
Jablka rovnoměrně naneseme na těsto.

6. Druhou polovinu těsta vymačkáme na pečicím papíře na placku, kterou koláč s jablky přikryjeme.

7. Koláč na povrchu propícháme vidličkou a dáme stranou.

Těsto propícháme vidličkou.
Těsto propícháme vidličkou.

8. Polevu připravíme vyšleháním bílku do pěny, poté přidáme cukr a šleháme dokud se ingredience nespojí.

9. Ušlehané bílky rozetřeme na koláč a dozdobíme džemem ve zdobícím sáčku.

Ozdobíme džemem.
Ozdobíme džemem.

10. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.

Tipy na závěr

Pokud máte rádi extra křupavou polevu, můžete bílkovou polevu lehce poprášit moučkovým cukrem před pečením.

Tento koláč můžete připravit i s jinými druhy ovoce, jako jsou hrušky nebo švestky.

Pro zvýraznění chuti jablek můžete přidat do směsi i pár rozinek nebo mleté ořechy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest