Karamelové řezy, to je taková ta „retro“ klasika, kterou znám od dětství z každé rodinné oslavy. Měly by být perfektní kombinací vláčného, tmavého korpusu, jemného pudinkového krému a samozřejmě té nezaměnitelné vrstvy karamelového salka. Je to sice pořádná kalorická bomba, ale za ten plný, sladký zážitek to stojí! Díky BeBe sušenkám navíc získáte krásně rovnou vrstvu uprostřed, která zajistí řezy perfektní strukturu.

Při přípravě těchto řezů se často stává, že se krém, byť vařený s máslem, příliš rozpije nebo je vodnatý. Můj tip zní: I když v receptu píšeme, že smícháme pudink, mléko a máslo a vaříme, doporučuji postupovat standardně: Nejprve uvařte hustý pudink bez másla (s vanilkovým cukrem). Poté nechte pudink částečně vychladnout a máslo (150 g) vyšlehejte zvlášť do pěny. Teprve potom postupně po lžících zašlehejte pudink do másla. Krém bude mnohem lehčí, nadýchanější a nebude se roztékat. A při přípravě karamelové salkové vrstvy nezapomeňte, že salko i máslo musí mít pokojovou teplotu, jinak se krém srazí a vytvoří hrudky.

Recept na karamelové řezy s BeBe sušenkami

  • Celková délka přípravy: Přibližně 3 hodiny (včetně pečení a tuhnutí)
  • Tuhnutí: minimálně 2 hodiny
  • Počet porcí: 20 až 24 řezů (podle velikosti pekáče)

Ingredience k přípravě BeBe karamelových řezů

Těsto:

  • 2 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 2 lžíce kakaa

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky (prášek)
  • 2 vanilkové cukry
  • 150 g másla (pokojové teploty, na krém)

Karamelová vrstva a poleva:

  • 1 plechovka karamelového salka (předvařené, pokojové teploty)
  • 200 g másla (pokojové teploty, na karamelovou vrstvu)
  • 2 balení světlých BeBe sušenek
  • 1 čokoládová poleva (hotová nebo domácí)

Postup přípravy karamelových řezů

Obrázek k receptu na karamelové řezy
Foto: Cooky.cz, recept na karamelové řezy

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pekáč (o rozměrech cca 30×20 cm) vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.

2. V míse ušlehejte 2 vejce a krupicový cukr do hladké a světlé pěny. Trvá to asi 5 minut.

3. Do pěny přilijte olej a mléko. Promíchejte.

4. Zvlášť smíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek a kakao. Sypkou směs postupně přisypávejte do vaječné směsi a lehce promíchejte do hladkého těsta.

5. Těsto nalijte do pekáče a pečte asi 30 minut. Hotový piškot nechte zcela vychladnout.

6. V kastrůlku si z mléka, vanilkových pudinkových prášků a vanilkových cukrů uvařte hustý pudink. Pudink vařte asi 2 minuty do zhoustnutí, za stálého míchání.

7. Nechte pudink částečně vychladnout. Mezitím vyšlehejte 150 g másla pokojové teploty do pěny.

Obrázek k receptu na karamelové řezy
Foto: Cooky.cz, recept na karamelové řezy

8. Do máslové pěny postupně, po lžících, zašlehejte vychlazený pudink, dokud nevznikne hladký, nadýchaný krém.

9. Krém ihned rozetřete na vychladlý kakaový korpus.

10. Na pudinkový krém rovnoměrně rozložte světlé BeBe sušenky. Ty vytvoří pevnou mezivrstvu. Řezy nechte hodinu tuhnout v lednici.

11. V misce vyšlehejte 200 g másla pokojové teploty do světlé pěny.

12. Postupně do máslové pěny zašlehejte karamelové salko (které musí mít také pokojovou teplotu). Šlehejte, dokud nevznikne hladký karamelový krém.

13. Karamelový krém namažte na vrstvu BeBe sušenek a uhlaďte.

14. Řezy polijte připravenou čokoládovou polevou. Pokud děláte polevu doma, smíchejte čokoládu s kouskem tuku nebo smetanou.

15. Nechte řezy zcela ztuhnout v lednici (ideálně 3 hodiny nebo přes noc) a poté je krájejte na kostky.

Obrázek k receptu na karamelové řezy

Nepečené karamelové řezy: Sušenky, banány a krém s karamelem

Tipy redakce

  • Perfektní karamelový krém: Zajištění pokojové teploty pro salko i máslo je klíčové. Pokud by byla jedna složka studená, krém by se srazil. Ideálně vyndejte salko i máslo z lednice den předem.
  • Hustý pudink: Pro extra jistotu, že se krém nebude roztékat, můžete na 500 ml mléka použít 2,5 balení pudinkunamísto pouhých dvou.
  • Vylepšete polevu: Hotová čokoládová poleva je rychlá, ale pro lesklejší a křupavější výsledek si připravte vlastní ganache z hořké čokolády a trochy rostlinného oleje nebo másla.
  • Krájení sušenek: Aby se řezy dobře krájely a sušenky se nedrolily, použijte na krájení ostrý, tenký nůž, který před každým řezem namočíte do horké vody a otřete.
Obrázek receptu na čokoládové řezy se slaným karamelem.

Hrníčkové Čokoládové řezy se slaným karamelem: dokonalé spojení čokolády a slaného karamelu

Obrázek receptu na karamelový dort.

Karamelové řezy s jemným máslovým mousseline krémem a polevou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest