Název tohoto dezertu může znít trochu záhadně a možná i trochu přísně. Člověka to na chvíli zarazí a možná se zeptá: proč zrovna macecha? Vždyť řezy s jemným vanilkovým pudinkem, nadýchanou šlehačkou, slaďoučkými jahodami a závojem strouhané čokolády by si spíš zasloužily jméno jako „Sladký sen“ nebo „Královnino pokušení“. Co dodat, možná to byla právě macecha z nějaké staré rodinné kuchařky, která tento dezert kdysi připravila tak dokonale, že po ní dostal jméno.

Ale skutečným zlatem těchto řezů jsou čerstvé jahody. Jejich svěžest a šťavnatost dodávají jinak jemnému a krémovému dezertu potřebný kontrast. A když se přes ně nastrouhá kvalitní hořká nebo mléčná čokoláda, vznikne kombinace, která by mohla konkurovat i nejlepším cukrářským dortům.

Recept na pudinkové macecha řezy s jahodami

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 3 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 50 ml oleje
  • 50 ml vody
  • 125 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva

Pudink:

  • 400 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 3 lžíce cukru

Šlehačkový krém:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • čerstvé jahody
  • čokoláda

Postup přípravy jahodových macecha řezů

1. Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a poté zašleháme olej a vodu.

2. Zapracujeme vařečkou mouku, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků.

3. Polovinu těsta nalijeme na plech (32 x 23 cm) a druhou obarvíme kakaem.

4. Tmavé těsto po lžících přidáváme na vrch světlého.

5. Uvaříme pudink a teplý ho navrstvíme pomocí naběračky na obě těsta.

Recept na zákusek ze zakysané smetany na plech

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy

6. Vidličkou všechny tři vrstvy spirálovitě promícháme a vytvoříme obraz podle svých představ.

7. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 30 minut, potom necháme vychladnout.

8. Mezitím si vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a poté do ní přidáme zakysanou smetanu.

9. Šlehačkový krém rozetřeme na vychladlý koláč.

10. Vyskládáme nakrájené jahody a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Macecha řezy s pudinkem a jahodami.
Foto: cooky.cz, Macecha řezy s pudinkem a jahodami.

Tipy na závěr

Některé recepty na Macecha řezy využívají místo pudinku tvarohový krém, který je pevnější a méně sladký, což je ideální pro ty, kteří preferují lehčí dezerty.

V moderní verzi lze dezert připravit i bezlepkově, například s použitím bezlepkové mouky v korpusu a s čokoládou bez příměsí.

Obrázek receptu na Macecha řezy - sladká pochoutka s překvapením

Macecha řezy – sladká pochoutka s překvapením

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest