Název tohoto dezertu může znít trochu záhadně a možná i trochu přísně. Člověka to na chvíli zarazí a možná se zeptá: proč zrovna macecha? Vždyť řezy s jemným vanilkovým pudinkem, nadýchanou šlehačkou, slaďoučkými jahodami a závojem strouhané čokolády by si spíš zasloužily jméno jako „Sladký sen“ nebo „Královnino pokušení“. Co dodat, možná to byla právě macecha z nějaké staré rodinné kuchařky, která tento dezert kdysi připravila tak dokonale, že po ní dostal jméno.
Ale skutečným zlatem těchto řezů jsou čerstvé jahody. Jejich svěžest a šťavnatost dodávají jinak jemnému a krémovému dezertu potřebný kontrast. A když se přes ně nastrouhá kvalitní hořká nebo mléčná čokoláda, vznikne kombinace, která by mohla konkurovat i nejlepším cukrářským dortům.
Recept na pudinkové macecha řezy s jahodami
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 3 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 50 ml oleje
- 50 ml vody
- 125 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
Pudink:
- 400 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 3 lžíce cukru
Šlehačkový krém:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 200 ml zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- čerstvé jahody
- čokoláda
Postup přípravy jahodových macecha řezů
1. Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a poté zašleháme olej a vodu.
2. Zapracujeme vařečkou mouku, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků.
3. Polovinu těsta nalijeme na plech (32 x 23 cm) a druhou obarvíme kakaem.
4. Tmavé těsto po lžících přidáváme na vrch světlého.
5. Uvaříme pudink a teplý ho navrstvíme pomocí naběračky na obě těsta.

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy
6. Vidličkou všechny tři vrstvy spirálovitě promícháme a vytvoříme obraz podle svých představ.
7. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 30 minut, potom necháme vychladnout.
8. Mezitím si vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a poté do ní přidáme zakysanou smetanu.
9. Šlehačkový krém rozetřeme na vychladlý koláč.
10. Vyskládáme nakrájené jahody a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Tipy na závěr
Některé recepty na Macecha řezy využívají místo pudinku tvarohový krém, který je pevnější a méně sladký, což je ideální pro ty, kteří preferují lehčí dezerty.
V moderní verzi lze dezert připravit i bezlepkově, například s použitím bezlepkové mouky v korpusu a s čokoládou bez příměsí.

Macecha řezy – sladká pochoutka s překvapením
pozn.: částečně upraveno AI