Lečo samo o sobě je bezpochyby ikonou maďarské kuchyně, ale jídlo je natolik známé, že si tuto skutečnost řada z nás ani neuvědomuje. Tento jednoduchý, ale nesmírně oblíbený pokrm s vůní čerstvé papriky se připravuje v různých variantách a ve spojení s haluškami dostává sousední slovenský nádech. Nečekaně harmonická kombinace skvěle zasytí a zachutná všem gurmánům.
Halušky pocházející ze Slovenska se obvykle podávají s brynzou a slaninou, ale v tomto maďarsko-slovenském podání fungují skvěle. Neutrální chuť halušek dovoluje totiž vyniknout zeleninovému leču a podporuje dlouhodobé zasycení, takže po jídle nebude hned hlad.
Recept na maďarské lečo s haluškami
Ingredience pro přípravu
Halušky:
- 220 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 100 ml vlažné vody
- sůl
Lečo:
- 2 cibule
- 4 papriky
- 3 rajčata
- 1 maďarská klobása
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička mleté maďarské papriky
- sůl a pepř
- nasekaná pažitka nebo petrželka
Postup přípravy netradičního leča
1. Mouku prosejeme do misky, přidáme sůl, vejce, vodu a promícháme.
2. Těsto protlačíme přes cedník na halušky do vroucí vody, promícháme a vaříme asi 4 minuty.
3. Hotové halušky vyplavou na hladinu, poté je scedíme.
4. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme vroucí vodou a oloupeme.
5. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, z paprik odstraníme semínka a nakrájíme na proužky.

Lečo s Buřty vylepšené neobvyklými bylinkami – revoluce na talíři

Čertovská směs z pikantního vepřového: Znáte také pod retro názvem katův šleh
6. Na sádle osmahneme cibuli dozlatova, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a proužky paprik. Promícháme a opékáme.
7. Zatím nakrájíme rajčata zbavená vnitřku, která přidáme do pánve.
8. Osolíme, opepříme a za občasného míchání dusíme do doby, než se odpaří šťáva z rajčat.
9. Dále přidáme mletou papriku, promícháme a trochu podlijeme vodou.
10. Přidáme halušky a prohřejeme.
11. Nakonec posypeme pažitkou nebo petrželkou.
Historie leča
Lečo, coby klasické jídlo maďarské kuchyně, se během let rozšířilo téměř po celé Evropě. Na první pohled se člověku, který lečo nezná, může zdát, že jde o obyčejnou zeleninovou směs. Ale jeho původ je mnohem hlubší.
Během 18. století se papriky a rajčata stala v domácnostech naprostým standardem. Tato zelenina se postupně doplnila vejce pro zasycení a jemnější chuť. Majetnější si přidávali do jídla klobásy nebo jiné uzeniny. Takto nějak vzniklo lečo!

Slovenská národní specialita: Brynzové halušky se slaninou
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI