Záviny obecně jsou již po generace tradiční české moučníky, které zají snad všichni. Tedy neznám nikoho, kdo by makový závin nikdy neochutnal, tedy alespoň nikoho z Česka. Tento dodatek je důležitý, jelikož v mnoha částech světa na nás Evropany podivně zírají, když se zmíníme, že konzumujeme mák a ještě ho podáváme dětem! Mák má sice u nás dlouhou tradici, ale v jiných kulturách se ho lidé straní, jelikož nevědí, že náš mák je vlastně nezávadný a nejde o opium.

Záviny nám přinesla rakousko-uherská kuchyně, která měla velmi blízko té naší. My si upečeme dokonalé měkký a vláčný závin s makovou náplní. My se máku nebojíme a naopak ji bereme jako super potravinu našich předků. Mák je totiž nutriční bomba s velkým množstvím vápníku, dokonce s větším, než mají mléčné výrobky.

Recept na kynutý makový závin

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 350 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 droždí
  • 1/3 Hery
  • 1 lžíce sádla
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • mák (ořechy, povidla)
  • moučkový cukr

Postup přípravy

Obrázek receptu na makový kynutý závin.
Foto: Jana Pešková, Recept na makový kynutý závin.

1. Připravíme si kvásek a z ingrediencí a hotového kvásku vypracujeme těsto.

2. Těsto necháme vykynout a poté na pomoučněné pracovní ploše rozválíme na plát.

3. Naneseme makovou náplň a srolujeme do závinu.

4. Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 160°C, kde pečeme 35 minut dozlatova.

5. Můžeme nakonec posypat moučkovým cukrem.

Kynutý závin s kokosovou náplní, nová lahodní verze retro kynutých závinů

Kynutý závin s kokosovou náplní: Lahodná verze retro kynutých závinů

Univerzální těsto

Pokud vás postupem času makový závin omrzí, rozhodně to ničemu nevadí! Z tohoto běžného těsta uděláte například i loupáky nebo například vdolky. Závin je chutný také s ořechovou náplní nebo s povidly. Nebo klidně udělejte směs máku, mletých ořechů a povidel. Je velmi chutná a určitě si ji oblíbíte!

Výhodou je trvanlivost

Kynutý závin vám vydrží vláčný i několik dní. Maková náplň závin nevysušuje tak, jak je to obvyklé u jiných moučníků. I třetí den si ho ještě s chutí dáte ke kávě nebo čaji. Podle mě vám ale tak dlouho nevydrží, protože je vynikající!

Jablečný závin se švestkami

Jablečný závin se švestkami, z listového těsta

zdroj: recept a foto Jana Pešková, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest