Záviny obecně jsou již po generace tradiční české moučníky, které zají snad všichni. Tedy neznám nikoho, kdo by makový závin nikdy neochutnal, tedy alespoň nikoho z Česka. Tento dodatek je důležitý, jelikož v mnoha částech světa na nás Evropany podivně zírají, když se zmíníme, že konzumujeme mák a ještě ho podáváme dětem! Mák má sice u nás dlouhou tradici, ale v jiných kulturách se ho lidé straní, jelikož nevědí, že náš mák je vlastně nezávadný a nejde o opium.
Záviny nám přinesla rakousko-uherská kuchyně, která měla velmi blízko té naší. My si upečeme dokonalé měkký a vláčný závin s makovou náplní. My se máku nebojíme a naopak ji bereme jako super potravinu našich předků. Mák je totiž nutriční bomba s velkým množstvím vápníku, dokonce s větším, než mají mléčné výrobky.
Recept na kynutý makový závin
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 350 g hladké mouky
- sůl
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 droždí
- 1/3 Hery
- 1 lžíce sádla
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- mák (ořechy, povidla)
- moučkový cukr
Postup přípravy
1. Připravíme si kvásek a z ingrediencí a hotového kvásku vypracujeme těsto.
2. Těsto necháme vykynout a poté na pomoučněné pracovní ploše rozválíme na plát.
3. Naneseme makovou náplň a srolujeme do závinu.
4. Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 160°C, kde pečeme 35 minut dozlatova.
5. Můžeme nakonec posypat moučkovým cukrem.

Kynutý závin s kokosovou náplní: Lahodná verze retro kynutých závinů
Univerzální těsto
Pokud vás postupem času makový závin omrzí, rozhodně to ničemu nevadí! Z tohoto běžného těsta uděláte například i loupáky nebo například vdolky. Závin je chutný také s ořechovou náplní nebo s povidly. Nebo klidně udělejte směs máku, mletých ořechů a povidel. Je velmi chutná a určitě si ji oblíbíte!
Výhodou je trvanlivost
Kynutý závin vám vydrží vláčný i několik dní. Maková náplň závin nevysušuje tak, jak je to obvyklé u jiných moučníků. I třetí den si ho ještě s chutí dáte ke kávě nebo čaji. Podle mě vám ale tak dlouho nevydrží, protože je vynikající!

Jablečný závin se švestkami, z listového těsta
zdroj: recept a foto Jana Pešková, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI