Připravujete domácí čajový dýchánek pro kamarádky, kolegyně z práce nebo se vaše dcera rozhodla, že chce princeznovské sušenky? Tento skvělý recept na čajové sušenky v podobě dvoubarevných kytiček bude tím pravým pohoštěním. Sušenky navíc připravíte velmi snadno a přesto vám ozdobí každý sváteční stůl do pohádkového vzezření. Jemná máslová chuť a křehká struktura definují tyto dvoubarevné sušenky, takže si na nich všichni pochutnají.

Sušenky ve dvoubarevné podobě jsou oblíbené nejen v Česku, ale mezi hlavní konzumenty tohoto cukroví patří Italové a Francouzi. Zajímavostí je, že kytičkové sušenky nebyly nikdy spojovány s květy jako takovými. Jejich motiv je inspirovaný starými formičkami na máslové sušenky, které zdobily kuchyně našich babiček.

Recept na dvoubarevné sušenky v motivy kytiček

Délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro přípravu cca 15 kusů

  • 100 g zakysané smetany
  • 80 g cukru
  • 150 g másla
  • 320 g mouky
  • 2 žloutky
  • 3 lžičky kakaa
  • 1 lžíce mléka
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • špetka vanilinu
  • sezam nebo mák

Postup přípravy

1. Na začátku v misce smícháme zakysanou smetanu s cukrem a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.

2. Do jiné mísy nasypeme mouku, přidáme máslo a ručně utřeme v jemnou sypkou hmotu.

3. Přidáme vanilin, prášek do pečiva a dobře promícháme.

4. Do této mísy nyní přidáme 1 žloutek a zakysanou smetanu s cukrem a vypracujeme těsto.

Přidáme žloutek a vypracujeme těsto.
Přidáme žloutek a vypracujeme těsto.

5. Těsto rozdělíme na větší a menší část. Větší dáme do sáčku a vložíme do lednice.

6. V malé mističce smícháme mléko s kakaem a tuto kakaovou směs nalejeme v menšímu kusu těsta.

Vytvoříme tmavý kus těsta.
Vytvoříme tmavý kus těsta.

7. Dobře promícháme vidličkou nebo ručně, přikryjeme sáčkem a dáme na 15 minut do lednice.

8. Nyní světlé větší těsto rozdělíme na 15 kousků a poté na stejný počet rozdělíme i tmavé těsto.

Obrázek receptu na pudinkové čajové sušenky s marmeládou.

Čajové sušenky s pudinkovým krémem, marmeládou a zdobené hořkou čokoládou

9. Ze všech kousků vytvarujeme kuličky a ze světlých kuliček vyválíme kolečka o průměru asi 6 – 7 cm.

10. Doprostřed světlé placky vložíme tmavou kuličku a placku kolem kuličky zabalíme a tak ji uzavřeme.

Doprostřed světlé placky vložíme tmavou kuličku.
Doprostřed světlé placky vložíme tmavou kuličku.

11. Otočíme spojem dolů, trochu rozválíme válečkem a nožem uděláme 5 zářezů po obvodu, abychom vytvořili okvětní lístky.

12. Lístky trochu vytvarujeme do špičky a na jejich povrchu uděláme mělké zářezy pro žilkatý vzhled.

Pomocí nože vytvoříme květy.
Pomocí nože vytvoříme květy.

13. Kytičky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a doprostřed každého květu dáme trochu žloutku, například pomocí štětečku a mírně posypeme sezamem nebo mákem.

Obrázek receptu na měkké jablečné sušenky.

Křehké jablečné sušenky: měkké a sladké pokušení

Ze žloutků uděláme středy květů.
Ze žloutků uděláme středy květů.

14. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 20 minut.

Dozdobíme sezamem nebo mákem.
Dozdobíme sezamem nebo mákem.

Co třeba navíc extra šmrnc?

Pro sladší chuť po upečení posypte sušenky moučkovým cukrem.

Zajímavějšího vzhledu i chuti docílíte namočením konců sušenek do čokoládové polevy.

Pro ovocný nádech natřete sušenky rybízovou marmeládou a slepte vždy 2 sušenky k sobě.

Do tmavého těsta můžete přidat trochu kávy pro zajímavý chuťový kontrast.

Obrázek receptu na Lahodný krém do skla - neskutečně chutná kombinace skořice, vanilky, citrónu a sušenek, kterou budete milovat

Skořicový krém do skla – perfektní kombinace skořice, vanilky, citrónu a sušenek, kterou budete milovat

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest