Přemýšleli jste někdy nad tím, co je vlastně dokonalé masové pohoštění? Kvalitní oběd z vepřového masa připravíme na spoustu způsobů. Nyní vám dáme příležitost pro upečení překrásné vepřové pečeně, kterou si zamiluje nejen celá rodina. Jakmile uspořádáte přátelskou sešlost jako hostitel, znásobte si suroviny a vytvořte pro hosty masový gastronomický zážitek. Přece jenom všichni víme, že částečně jíme i očima a můžete nám věřit, že tato vepřová pečeně očím více než lahodí.

Recept na vepřovou pečeni s anglickou slaninou a cibulí

Příprava jídla pro 4 osoby, délka pečení 1 hodina.

Ingredience pro přípravu

  • 4 neoddělené plátky vepřové pečeně s kostí
  • 4 plátky domácí nebo anglické slaniny
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl
  • pepř
  • provázek na pečení

Postup přípravy

1. Nakrojené plátky pečeně si potřeme olivovým olejem.

2. Vmasírujeme sůl a pepř.

3. Oloupanou cibuli s nakrájíme na 1 cm silná kolečka.

4. Mezi kusy pečeně dáme slaninu, cibuli a trochu rozmarýnu.

Vepřová pečeně s kostí a cibulí
Zdroj obrázku: chutodnaty, Vepřová pečeně s kostí a cibulí

5. Celý kus pečeně svážeme provázkem, aby vše pěkně drželo pohromadě.

Svázaná pečeně
Zdroj obrázku: chutodnaty, Svázaná pečeně

6. Plech na pečení si pomažeme olejem.

7. Na plech položíme několik větviček rozmarýnu a na ně dáme svázané maso.

8. Plech zakryjeme alobalem.

9. Plech dáme péct do rozehřáté trouby na 200°C. Pečeme 45 minut.

10. Po 45 minutách odstraníme alobal a pečeme dalších 15 minut.

11. Podáváme s bramborami, chlebem nebo salátem.

Podáváme s bramborami nebo chlebem
Zdroj obrázku: chutodnaty, Podáváme s bramborami nebo chlebem

Karé, pečeně nebo kotleta?

Co že to vlastně máme žádat po řezníkovi, když si půjdete shánět ingredience pro tuto pečenou dobrotu? V recept zmiňujeme pečeni s kostí. Je ale dost možné, že vám řezník podá maso se slovy: Zde máte to karé nebo tu kotletu. To vůbec nevadí, ve skutečnosti se jedná v podstatě o synonyma, i když ve většině případů pod pojmem karé se v jazyce českém myslí kotleta bez kosti, my ji pro tento recept potřebujeme s kostí. Tuto informaci nezapomeňte předat svému řezníkovi.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest