Tak toto je sice česká klasika, která nikdy nezklame, ale v provedení pro jedlíky. Takový maxi kynutý koláč rovnou z plechu. Samé dobré příchutě plus žmolenka. Nic složitého, za to lahodného – není co zkazit, ledaže by se vám nepovedlo kynuté těsto. Ale tady z toho opravdu strach mít nemusíte. Navíc jsem tady psala už tolik návodů na kynuté těsto, že si je stačí jen projít. Je nenáročné a povede se každému, měkoučké voňavé těsto a bohaté náplně od jablek s vůní skořice, přes sladkokyselé borůvky až po hutná aromatická povidla. Ovoce můžete opravdu použít jakékoliv a fantazii se v tomto případě meze nekladou.
Kynuté koláče jsou typickým pokrmem české, slovenské a moravské kuchyně spojené s oslavami, svatbami, poutěmi, hody, nebo nedělním pečením. Každý kraj a často i každá rodina má svůj vlastní recept na to nejlepší kynuté těsto ale i nejoblíbenější tvaru koláčků. Tyto koláče jsou jako voňavá pohlednice z domova. Kombinace tří různých náplní je nejen lahodná, ale i vizuálně krásná. Každý koláč s jiným ovocem má jinou barvu, navrchu důkladně posypaný drobenkou a víte co? Nejlepší jsou čerstvé, se sklenkou mléka nebo s kávou.
Recept na maxi tradiční kynuté koláče s ovocnými náplněmi a drobenkou
Ingredience potřebné na přípravu Kynutých koláčů s jablky, borůvkami a povidly
Drobenka, žmolenka, posypka – a jak na ní
- Hrubá nebo polohrubá mouka + cukr + máslo (2:1:1)
- vanilkový cukr (volitelné)
Kynuté těsto
- 200 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 300 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 žloutky
- 30 g másla
- špetka soli
- 750 g zralých borůvek nebo jiného ovoce
Postup přípravy koláčů, které rozhodně nejsou žádnými drobečky – jeden plech, jeden koláč
1. Nejprve si připravíme drobenku, smícháním mouky, másla a cukru. Nehněteme pouze smícháme mezi prsty, nesmí být mastná, ale má být drobivá. Odložíme do lednice, pak se s ní lépe pracuje.
2. Z trochy vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru si zaděláme kvásek, který necháme asi 15 v teple vzejít.
3. Změklé máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, prostou mouku, sůl a vykynutý kvásek zalijeme vlažným mlékem a vypracujeme jemné, nelepivé a vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
4. Vykynuté těsto narovnáme na vymaštěný a vysypaný plech, posypeme borůvkami nebo jiným ovocem a ovoce posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout.
5. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 35 minut. Poprášíme moučkovým cukrem a necháme vychladit.
Tip
Chceme li mít koláč tříbarevný a máme k dispozici různé ovoce, můžeme si těsto rozdělit na 3 pásy a každý posypat jiným ovocem.

Rychlé koláčky různých příchutí ovšem všechny na jednom plechu
