Tak toto je sice česká klasika, která nikdy nezklame, ale v provedení pro jedlíky. Takový maxi kynutý koláč rovnou z plechu. Samé dobré příchutě plus žmolenka. Nic složitého, za to lahodného – není co zkazit, ledaže by se vám nepovedlo kynuté těsto. Ale tady z toho opravdu strach mít nemusíte. Navíc jsem tady psala už tolik návodů na kynuté těsto, že si je stačí jen projít. Je nenáročné a povede se každému, měkoučké voňavé těsto a bohaté náplně od jablek s vůní skořice, přes sladkokyselé borůvky až po hutná aromatická povidla. Ovoce můžete opravdu použít jakékoliv a fantazii se v tomto případě meze nekladou.

Kynuté koláče jsou typickým pokrmem české, slovenské a moravské kuchyně spojené s oslavami, svatbami, poutěmi, hody, nebo nedělním pečením. Každý kraj a často i každá rodina má svůj vlastní recept na to nejlepší kynuté těsto ale i nejoblíbenější tvaru koláčků. Tyto koláče jsou jako voňavá pohlednice z domova. Kombinace tří různých náplní je nejen lahodná, ale i vizuálně krásná. Každý koláč s jiným ovocem má jinou barvu, navrchu důkladně posypaný drobenkou a víte co? Nejlepší jsou čerstvé, se sklenkou mléka nebo s kávou.

Recept na maxi tradiční kynuté koláče s ovocnými náplněmi a drobenkou

Ingredience potřebné na přípravu Kynutých koláčů s jablky, borůvkami a povidly

Drobenka, žmolenka, posypka – a jak na ní

  • Hrubá nebo polohrubá mouka + cukr + máslo (2:1:1)
  • vanilkový cukr (volitelné)

Kynuté těsto

  • 200 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 žloutky
  • 30 g másla
  • špetka soli
  • 750 g zralých borůvek nebo jiného ovoce

Postup přípravy koláčů, které rozhodně nejsou žádnými drobečky – jeden plech, jeden koláč

1. Nejprve si připravíme drobenku, smícháním mouky, másla a cukru. Nehněteme pouze smícháme mezi prsty, nesmí být mastná, ale má být drobivá. Odložíme do lednice, pak se s ní lépe pracuje.

Kynuté koláče v obřím provedení na plechu
Foto: Ilona Mikulecká, Maxi kynuté koláče na plechu

2. Z trochy vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru si zaděláme kvásek, který necháme asi 15 v teple vzejít.

3. Změklé máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, prostou mouku, sůl a vykynutý kvásek zalijeme vlažným mlékem a vypracujeme jemné, nelepivé a vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout cca 1 hodinu.

4. Vykynuté těsto narovnáme na vymaštěný a vysypaný plech, posypeme borůvkami nebo jiným ovocem a ovoce posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout.

Kynuté koláče v obřím provedení na plechu
Foto: Ilona Mikulecká, Maxi kynuté koláče na plechu

5. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 35 minut. Poprášíme moučkovým cukrem a necháme vychladit.

Tip

Chceme li mít koláč tříbarevný a máme k dispozici různé ovoce, můžeme si těsto rozdělit na 3 pásy a každý posypat jiným ovocem.

Máte rádi kynuté koláčky, tak si je upečte všechny na jednom plechu.

Rychlé koláčky různých příchutí ovšem všechny na jednom plechu

Obrázek receptu na Švédský sypaný koláč s tvarohovou náplní

Švédský sypaný koláč s tvarohovou náplní: Kapka rumu, špetka vanilky, rozinky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest