Když chcete dokonalé a snadné jídlo, které byste mohli připravit pro své blízké, medailonky z vepřové panenky na žampionech jsou výbornou volbou. Tento pokrm je chutný, snadný na přípravu a především rychlý – díky těmto třem plusům z něj činní top jídlo. Kombinace šťavnatého vepřového masa, žampionů a smetany je kombo, které nikdy nezklame.

Medailonky z vepřové panenky na žampionech se smetanou jsou u nás velmi oblíbené. U mě jsou oblíbené nejen kvůli chuti, ale též pro velkou úsporu práce v kuchyni. Ostatním členům rodiny chutná kvůli své výborné chuti a krémovosti. K tomuto pokrmu se hodí snad každá příloha od pečených brambor, po rýži až bramborové noky. Uvidíte, že si tento pokrm zamilujete stejně rychle jako my.

Suroviny na medailonky s žampiony
Foto: Cooky.cz, Suroviny na vytvoření pokrmu

Recept na Medailonky z vepřové panenky na žampionech

Potřebné suroviny:

  • 600g vepřové panenky (nakrájená na medailonky)
  • 2 ks šalotky (nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 250 g žampionů (očištěných a pokrájených na plátky)
  • 400 ml vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení plus italská sůl na ochucení žampionů

Postup:

1. Nakrájenou panenku si osolíme a opepříme z obou stran. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.

2. Na oleji si orestujeme panenku z obou stran, do zlatova, cca 2-3 minuty z každé strany.

Vepřové medailonky
Foto: Cooky.cz, Orestované vepřové medailonky z panenky

3. Do stejné pánve dáme rozpustit máslo, na něm orestujeme nakrájenou šalotku – necháme ji zesklovatět. K šalotce přidáme houby a restujeme dokud houby nezmenší svůj objem a nejsou krásně orestované. Houby následně ochutíme bylinkovou solí a přidáme prolisovaný česnek.

Orestované žampiony na šalotce
Foto: Cooky.cz, Orestované žampiony na šalotce s česnekem a bylinkovou solí

4. Nyní houby zaprášíme moukou, chvíli restujeme cca 2 minuty a poté postupně přiléváme vývar. Stále mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Nyní přidáme tymián a plnotučnou hořčici. Chvilinku necháme povařit a přidáme do omáčky hotové maso (vepřovou panenku). Omáčku nyní zjemníme smetanou, chvíli povaříme a můžeme podávat.

Připravená omáčka s medailonky a žampiony
Foto: Cooky.cz, Hotový pokrm – Medailonky na žampionech se smetanovou omáčkou

Medailonky podáváme s jakoukoliv přílohou, my si zvolili tentokrát bramborové noky.

Dobrou chuť.

Videorecept na Medailonky z vepřové panenky na žampionech

Autor videa: cooky.cz

Nepřehlédněte: Recept na Domácí noky.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest