Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní domácí chléb? Pokud ne, už neváhejte ani vteřinu, výsledek je ohromující, do řetězcové pekárny už ani nevkročíte. Jelikož chleba patří mezi nejoblíbenější potraviny na světě, musíme ho připravovat kvalitní, abychom se spolehlivě zasytili. Některé studie doslova nedoporučují vyřadit chleba z jídelníčku, získáváme z něj energii na celý den. Největší výhodou domácího chleba není jenom čerstvost a kvalita, ale také výsledná cena.

Recept na měkký domácí chléb

Délka přípravy 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 ml vody
  • 650 g a 1 sklenice mouky
  • 10 g droždí
  • 1 vejce
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce cukru
  • lžička soli
  • mléko

Postup přípravy

Domácí chléb.
Zdroj obrázku: depositphotos, Domácí chléb.

1. Ve velké míse si promícháme vodu, droždí, cukr a 1 sklenici mouky.

2. Zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 20 minut vzejít kvásek.

3. Přidáme 650 g mouky, sůl a olej. Promícháme a prohněteme ručně.

4. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme opět 20 minut odpočinout.

5. Poté ručně těsto prohněteme a zvolíme stejný postup – zakryjeme fólií a zase 20 minut necháme být.

6. Dále z těsta vypracujeme kouli, kterou rozdělíme na 3 stejné koule.

7. Každou posypeme trochou mouky, mírně zploštíme a vytvoříme 3 bochníky.

8. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

9. Bochníky dáme na plech, zakryjeme je utěrkou a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

10. Dále každý bochník potřeme rozšlehaným vejcem a trochou mléka.

11. Na každý bochník uděláme několik zářezů nožem a dáme péct do předehřáté trouby na asi 30 minut.

Věděli jste, že…?

Nejstarší důkazy o přípravě chleba pocházejí z období před 14 tisíci lety. Chleby byly nejvíce podobné dnešním nekvašeným chlebům. Až kolem roku 4000 př. n. l. objevili Egypťané kvasinky, tudíž zdokonalili pečení chleba. O velkou distribuci chleba mezi lidi se postarali Řekové a Římané, kteří recepturu s kvasinkami převzali právě od Egypťanů.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest