Tradice závinů pochází z Balkánu a Rakouska, v našich končinách se však natolik zabydlela, že ji považujeme za vlastní. V minulosti patřil závin ke slavnostní tabuli. Ty doby jsou už dávno pryč. Dnes, díky možnosti koupit hotové, chlazené listové těsto, stvoříte lahodný závin raz dva. Naplnit ho můžete skoro čímkoli, v tomto receptu použijeme tvaroh provoněným vanilkou.
Existují i borci, kteří listové těsto dělají doma. Je to o hodně pracnější cesta, ale přísahají, že domácí je domácí. Jestli si troufáte, klidně to zkuste. Já listové těsto vždy kupuji a díky tomu je příprava tvarohového závinu naprostá bleskovka. Navíc kupované listové těsto u nás doma všem chutná a u závinu stejně nejvíc záleží na náplni. Tvaroh se nabízí jako jedna z nejlepších variant, protože je zdravý (obsahuje důležité bílkoviny) a také výborně doplňuje listové těsto. Závin je vláčný a lahodný.
Recept na tvarohový závin z listového těsta
Doba přípravy: 1 hodina včetně pečení
Co potřebujeme na dva záviny
- 2 balení chlazeného listového těsta (každé cca 275–300 g)
- 3 vaničky tučného tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- přibližně 100 g krupicového nebo moučkového cukru (dle chuti)
- 1 vejce
- jemně nastrouhaná kůra z ½ citronu (nejlépe bio)
- 1 hrst rozinek (lze namočit předem v rumu nebo horké vodě)
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku v prášku (na zahuštění náplně, pokud je příliš řídká)
- 1 vejce (na potření)
Postup přípravy tvarohového závinu
1 .Náplň připravíme smícháním všech ingrediencí. Neměla by být příliš tekutá. Pokud se vám to tak zdá, přidejte ½ vanilkového pudinku. Ale pozor, zahušťovací účinek se projeví až po upečení.
2. Náplň natřeme rovnoměrně na listové těsto a necháme alespoň 5cm nepotřený. Těsto zavineme tak, aby suchý okraj zůstal z vnější strany.
3. Celý závin potřeme rozšlehaným vejcem. Před pečením na několika místech propícháme vidličkou, aby mohl unikat horký vzduch.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut.
Závinové vychytávky
- Náplň lze místo vanilkového pudinku zahustit také lžící dětské krupičky. Já preferuji pudink, protože náplň ještě více provoní.
- Rozinky namáčím v rumu den předem, aby změkly a nasály rumové aroma.
- Pokud závin při pečení praská, možná jste ho zapomněli propíchnout. Tento krok je opravdu důležitý, prasklý závin moc parády nenadělá.
- Do tvarohu lze přidat ovoce. U nás doma vedou jednoznačně meruňky, které dokonale ladí s chutí tvarohu. Pokud nemám čerstvé, pak použiji kompotované.

Makový závin z jogurtového těsta se švestkami

Jablkový závin z plundrového těsta: Zlatý poklad mezi štrúdly
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková