Moravské koláče s poetickým názvem patří mezi nejvyhledávanější domácí pečivo na slavnostní příležitosti. Jejich jméno odkazuje na hlubokou tradici pečení v klášterech, kde se připravovaly pro významné hosty a svátky.

Tajemství těchto koláčů spočívá v kombinaci dvou druhů mouky a výjimečně jemném kynutém těstě s olejem místo másla. Tvarohová náplň s rumem a citronovou kůrou vytváří dokonalý kontrast se sladkými hruškovými povidly a křupavou drobenkou na povrchu.

Recept na moravské koláče plnené tvarohem

Délka pečení v troubě 25 minut při 170 stupních.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 300 ml vlažného mléka
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření

Tvarohová náplň:

  • 2 tučné tvarohy v alobalu (celkem 500 g)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce rumu

Na dokončení:

  • sklenička hruškových povidel
  • drobenka na posypání
  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy dvojctihodných koláčů s tvarohem a hruškovými povidly

1. Příprava kvásku: V hrnečku si ohřejte 100 ml mléka na vlažnou teplotu. Rozdrobte do něj čerstvé droždí, přidejte lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Důkladně rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek asi 10 až 15 minut, dokud nezačne pěnit.

2. Výroba těsta: Do velké mísy nasypte oba druhy mouky, moučkový cukr a sůl. Vytvořte uprostřed důlek a vlijte vzešlý kvásek. Přidejte žloutky, olej a zbytek vlažného mléka.

3. Všechny ingredience důkladně prohněťte, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto. Hnětějte asi 8 až 10 minut, až bude těsto pružné a lesklé.

Obrázek k receptu na dvojctihodné koláče
Foto: Cooky.cz, recept na dvojctihodné koláče

4. Těsto přeložte do vyolejované mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout asi 1,5 hodiny, dokud se nezdvojnásobí.

5. Příprava náplně: Mezitím smíchejte oba tvarohy s moučkovým cukrem, nasekanou citronovou kůrou a rumem. Náplň nechte chladnout v lednici.

6. Tvarování koláčů: Vykynuté těsto rozdělte na 12 až 15 stejných bochánků. Nechte pod igelitem odpočinout 10 minut.

7. Každý bochának rozválejte na placku, do středu dejte lžíci tvarohové náplně a zabalte jako buchtu. Pokládejte spojem dolů na plech s pečicím papírem.

8. Koláče zploštěte dlaní do tvaru placky a nechte pod igelitem kynout dalších 30 minut.

9. Pečení: Troubu předehřejte na 170 stupňů. Do každého koláče udělejte prstem důlek, potřete rozšlehaným vejíčkem a naplňte lžičkou hruškových povidel.

10. Okraje koláčů znovu potřete vejíčkem a celý povrch posypte drobenkou. Pečte 25 minut do zlaté barvy.

11. Dokončení: Hotové koláče ihned po vyndání z trouby zakápněte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Obrázek receptu na kynutý koláč s tvarohem, meruňkami a švestkami.

Kynutý tvarohový koláč se švestkami a meruňkami

Tipy redakce

  • Správná konzistence těsta: Těsto musí být hladké a nelepivé. Pokud je příliš lepkavé, přidejte postupně trochu mouky, ale opatrně.
  • Rovnoměrné tvarování: Koláče tvarujte rychle, aby těsto příliš nevykynuté. Všechny by měly mít podobnou velikost pro stejnoměrné propečení.
  • Dokonalá tvarohová náplň: Používejte pouze tučný tvaroh, ne odtučněný. Nesmí být příliš vlhký, jinak by koláče promočil.
  • Čerstvost na několik dní: Upečené koláče uchovávejte přikryté v lednici až 4 dny. Před podáváním je můžete na chvilku ohřát v troubě.
Kynuté koláče s višněmi

Kynuté koláče s tvarohovou náplní a višněmi: Tvarohová náplň, nadýchané těsto a višně tvoří chuťovou harmonii

Obrázek k receptu na hrušková povidla

Hrušky v troubě: Voňavá hrušková povidla do buchet, cukroví nebo na chleba. Připravíte velmi snadno se základním postupem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest