Mrkvové moučníky mají podle mě svoji kouzelnou sílu – už při prvním soustu si získají každého, kdo je ochutná. Na první pohled sice vypadají jako klasické řezy, ale už po chvíli ucítím lehce pikantní koření mrkve a skořice, příjemnou vláčnost díky nastrouhané mrkvi a nakonec sametový, sladký skořicový krém, který dezertu dodává tu pověstnou „třešničku na dortu“.

Mrkvové dezerty nejsou u nás žádnou novinkou – sahají do dob, kdy byl cukr vzácný a mrkev se používala jako přirozené sladidlo. První recepty na mrkvový dort pocházejí z Velké Británie a Německa, kde se pekly už ve středověku. V anglosaském světě se mrkvový dort s krémem stal ikonou hlavně v USA. U nás se tyto vlivy propojily s českou tradicí – jednodušší těsto, méně cukru, bez luxusních surovin – a vznikly takzvané české mrkvové řezy, často s tvarohovým nebo máslovým krémem.

Recept na Mrkvové řezy se skořicovým krémem

Ingredience na těsto

  • 180 g nastrouhané mrkve
  • 80 g slunečnicových semínek
  • 50 g vlašských nebo pekanových ořechů
  • 4 vejce
  • 30 g sladidla (med, javorový sirup, datlový sirup, Stevie)
  • 5 g prášku do pečiva s vinným kamenem, nebo 3 g běžného prášku do pečiva

Z čeho udělat krém

  • 150 g smetany ke šlehání
  • 150 g tučného tvarohu, Mascarpone nebo smetanového krémového sýru
  • 20 g sladidla
  • 1 lžička mleté skořice

Čím řezy posypat

  • 10 g másla
  • 60 g strouhané mrkve
  • 20 g vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1 rovná lžička mleté skořice

Postup přípravy řezů z mrkve, smetany a tvarohu

1. Mrkev určenou na posypku a na těsto nastrouháme najemno a rozprostřeme na plech s pečícím papírem.Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 20 minut. Mrkev se nesmí spálit ani upéct do křupava. Měla by jenom příjemně změknout a snížit svojí hmotnost asi o třetinu.

2. Po vyndání z trouby necháme vychladnout, 1/4 odebereme na posypku, zbytek mrkve připravíme do těsta.

3. Najemno umeleme přírodní slunečnicová loupaná semínka a nahrubo umeleme ořechy.

4. Oddělíme bílky od žloutků a se špetkou soli vyšleháme z bílků tuhý sníh.

5. Když je sníh pevný, zašleháme do něj prášek do pečiva

6. Žloutky smícháme s upečenou mrkví, umletými semínky, ořechy a zvoleným sladidlem.

7. Do těsta postupně jemně zapracujeme sníh z bílků.

Obrázek receptu na mrkvový pohár.

Nebeský mrkvový pohár s čokoládou: Legendární šmrnc z kořenové zeleniny

8. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a zarovnáme do placky o tloušťce cca 1 cm.

9. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečeme cca 20 minut, troubu zbytečně neotvíráme, aby těsto nespadlo. Propečení pak vyzkoušíme špejlí.

10. Po upečení necháme korpus vychladnout a nožem zarovnáme jeho okraje. Odřezky rozdrobíme a necháme na posypku.

11. Korpus otočíme papírem nahoru a sloupneme z něj papír. Těsto překrojíme napůl na dva díly.

12. V průběhu pečení těsta si vyšleháme krém ze surovin na něj určených a uložíme do lednice.

13. V pánvi rozpustíme máslo, krátce na něm orestujeme opečenou mrkev, ořechy, odřezky z korpusu a skořici.

14. Jeden plát těsta potřeme polovinou krému, přikryjeme druhým platem, potřeme zbytkem krému a posypeme připravenou posypkou z mrkve, ořechů, korpusu a skořice.

15. Dezert necháme minimálně půl hodiny chladit v lednici, krájíme na kostky a podáváme.

Tip na obměnu

Skořici můžete přimíchat i do těsta a naopak jí vynechat v krému. Do krému pak přidat vanilku.

Videorecept na mrkvový dort s polevou.

Mrkvový dort s polevou a originálním zdobením

Obrázek receptu na mrkvové rohlíčky s mákem.

Staročeské mrkvové rohlíčky s mákem: Trošku zapomenutý poklad českých hospodyněk

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest