Řezy Mrož patří mezi nejoblíbenější dezerty (hlavně v létě), které dokonale spojují nostalgii s osvěžující chutí domácí jahodové zmrzliny. Tento piškot tvoří nadýchaný korpus s bohatým jahodovým krémem a lesklou čokoládovou polevou. Název „Mrož“ dostal podle oblíbené české jahodové zmrzliny, která byla hitem v osmdesátých a devadesátých letech a dodnes patří k nejprodávanějším nanukům. Klíčem k úspěchu těchto řezů je správně připravený piškotový korpus a kvalitní jahodová náplň. Piškot musí být dostatečně nadýchaný, ale zároveň pevný, aby unesl bohatou náplň.
Při šlehání bílků je důležité dosáhnout pevného sněhu – bílky by se neměly vylévat z mísy při převrácení. Jahodová náplň kombinuje intenzivní chuť čerstvých jahod s krémovou konzistencí pudinkového krému. Pudink musí být dokonale vychladlý, než ho přidáte k máslové směsi, jinak by se máslo rozpustilo. Pro nejlepší chuť vybírejte zralé, aromatické jahody. Čokoládová poleva by měla mít lesklý povrch a správnou konzistenci – ne příliš tekutou, ale ani příliš hustou. Pokud je poleva moc tekutá, nechte ji déle vychladnout. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu teplé smetany.
Recept na osvěžující jahodové řezy Mrož
Doba pečení v troubě 25 až 30 minut.
Ingredience pro piškotový korpus
- 5 vajec (oddělené žloutky a bílky)
- 200 g krystalového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžíce horké vody
- 1 sáček prášku do pečiva
- 100 ml slunečnicového oleje
- špetka soli
Ingredience na jahodovou náplň
- 750 g čerstvých jahod
- 2 sáčky jahodového pudinkového prášku
- 200 g moučkového cukru
- 200 g másla (pokojová teplota)
- 500 ml mléka (na pudink)
Suroviny na čokoládovou polevu
- 200 g hořké čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
Čím ozdobit
- čerstvé jahody na dekoraci
- lístky máty
Postup přípravy piškotového korpusu
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.
2. Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků.
3. Ke žloutkům přidejte polovinu cukru (100 g) a šlehejte do světlé pěny.
4. Postupně za stálého šlehání přilijte horkou vodu a poté olej v tenkém proudu.
5. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a prosejte k žloutkové směsi.
6. Vše jemně promíchejte dřevěnou lžící.
7. Bílky ušlehejte se špetkou soli a zbývajícím cukrem (100 g) na pevný sníh.
8. Třetinu bílkového sněhu opatrně vmíchejte k žloutkové směsi, přidejte zbytek.
9. Těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete.
10. Pečte 25 až 30 minut, dokud není povrch zlatavý a pružný na dotek.
11. Hotový piškot nechte vychladnout.

Tvarohové řezy s jahodovým pyré: Kakaové těsto, citronový tvaroh a jahodové vršek
Příprava jahodové náplně
1. Jahody omyjte, očistěte od stopek a polovinu rozmixujete na pyré.
2. Zbývající jahody nakrájejte na menší kousky.
3. Pudinkové prášky rozmíchejte v malém množství studeného mléka.
4. Zbytek mléka přiveďte k varu a vlijte rozmíchaný pudink.
5. Vařte 2 až 3 minuty za stálého míchání, dokud pudink nezhoustne.
6. Hotový pudink nechte vychladnout a občas promíchejte.
7. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny.
8. K máslové směsi postupně přidejte vychladlý pudink a vyšlehejte.
9. Vmíchejte jahodové pyré a kousky jahod.

Řezy Florida: Exotická pochoutka s téměř tropickou chutí
Příprava čokoládové polevy:
1. Čokoládu nakrájejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni.
2. Smetanu přiveďte k varu a postupně vmíchejte do rozpuštěné čokolády.
3. Přidejte máslo, vše důkladně promíchejte.
4. Polevu nechte mírně vychladnout, aby zhoustla.
A na závěr:
1. Piškot potřete jahodovou náplní a nakonec polevou.
2. Tu nechte trochu zatuhnout a ozdobte jahodami.
3. Řezy vložte do lednice na minimálně 4 hodiny.
4. Před servírováním nakrájejte ostrým nožem na pravidelné čtverce.
Tipy redakce:
- Tip č. 1: Piškot můžete úpéct den předem, jen ho nezapomeňte zabalit do utěrky, aby neoschnul.
- Tip č. 2: Pro intenzivnější jahodovou chuť přidejte do náplně lžíci jahodové marmelády.
- Tip č. 3: Řezy se nejlépe krájí nožem namočeným v teplé vodě.
- Tip č. 4: Hotové řezy vydrží v lednici až 3 dny, ale nejlepší jsou druhý den po přípravě.

Míša řezy: Retro tvarohový zázrak s chutí dětství a legendárního nanuku

Míša řezy s krémem, jahodovým želé a čerstvými jahodami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková