S touto bublaninou příjemně překvapíte celou rodinu i hosty. Textura je velmi vzdušná a vláčná, zároveň příprava snadná a rychlá. Dezert je vhodný pro každou příležitost, od rodinných oslav, po narozeniny. V našem receptu použijeme čerstvé jahody, vy však upečte bublaninu s jakýmkoliv dostupným ovocem, které máte rádi. Chutnou kombinací jsou například třešně, meruňky, švestky nebo borůvky.
Recept na jogurtovou bublaninu s ovocem
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 150 g bílého jogurtu
- 10 g prášku do pečiva
- 180 g cukru
- 60 ml rostlinného oleje
- 50 ml citronové šťávy
- 350 g čerstvých jahod
- špetka soli
- plátky mandlí
- moučkový cukr (dle chuti volitelné)
- strouhaný kokos (dle chuti volitelné)
Postup přípravy
1. V míse si nejdříve do pěny vyšleháme vejce s cukrem a špetkou soli.
2. Přidáme jogurt s olejem a následně dobře promícháme.
3. Dále přisypeme mouku a prášek do pečiva. Promícháme metličkou.
4. Nakonec přimícháme citronovou šťávu a 2/3 nakrájených jahod.
5. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech 26 x 18 cm si vyložíme pečícím papírem. Můžeme vymazat máslem.
6. Do plechu nalejeme těsto a navrch vyskládáme zbytek jahod a posypeme mandlemi.
7. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut a po dopečení vytáhneme z trouby.
8. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tipy na vylepšení
Chcete bublaninu připravit zajímavější? Rozdělte těsto na 2 části a do jedné přidejte trochu kakaa. Poté těsto opatrně slijte dohromady a získáte tak krásný korpus.
Ještě před tím, než zbytek jahod položíte na vrch těsta, obalte mírně jahody v mouce, tím zajistíte, že se nepropadnou na dno.