Rohlíky s podmáslím a majonézou místo sádla jsou zajímavou variantou klasického domácího pečiva, která vás příjemně překvapí svou vláčností a chuťovou bohatostí. Majonéza dodává těstu nejen měkkou konzistenci, ale také jemnou pikantnost, která perfektně doplňuje sladkokyselou chuť podmáslí.
Majonéza v pečivu funguje podobně jako máslo nebo sádlo – její tuková složka dodává vláčnost a vejce obsažená v majonéze přispívají k nadýchanosti těsta. Zajímavostí je, že při pečení domácích rohlíků se charakteristická chuť majonézy vytratí a zůstane pouze jemná chuť nepřebíjející klasickou chuť domácího pečiva.
Recept na vláčné rohlíky s podmáslím a majonézou
Délka pečení 15 až 18 minut při teplotě 200 stupňů.
Ingredience na těsto na rohlíky
- 500 g hladké chlebové bílé mouky
- 21 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 275 g podmáslí
- 100 g majonézy
- vlažná voda podle potřeby (cca 50 až 80 ml)
Postup přípravy domácích rohlíků
1. Čerstvé droždí rozdrobte a smíchejte s lžičkou cukru a 2 lžícemi vlažné vody. Nechte 10 minut na teplém místě, až začne pěnit. U sušeného droždí postupujte stejně.
2. Podmáslí nechte při pokojové teplotě změknout, pak ho vyšlehejte s majonézou do hladké hmoty.
3. Do mísy nasypte mouku a sůl, vytvořte uprostřed důlek a vlijte vzešlé droždí spolu se směsí podmáslí a majonézy.
4. Postupně zapracovávejte těsto, při potřebě přidávejte po lžících vlažnou vodu, až vznikne hladké a pružné těsto, které se nenalepuje na prsty.
5. Těsto důkladně prohněťte na pomoučené pracovní desce 8 až 10 minut, až je elastické a hladké.
6. Vložte do vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí objem.
7. Vykynuté těsto jemně proměňte a rozdělte na 12 až 14 stejných dílů.

Jednoduchý a rychlý kváskový chleba bez pekárny: Nejlepší křupavý chléb si upečete v troubě doma sami
8. Z každého dílu vytvarujte válečky dlouhé asi 12 cm, které pak ohněte do tvaru rohlíku a konce lehce do špičky.
9. Rohlíky pokládejte na plechy vyložené pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte dokynout 30 až 40 minut.
10. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 15 až 18 minut, až jsou zlatavé. Ihned po vyndání z trouby je můžete lehce pokropit vodou pro měkkou kůrku.
Tipy redakce
- Kvalitní majonéza: Použijte kvalitní majonézu s vyšším obsahem tuku, levné varianty mohou těsto udělat příliš řídké
- Teplota droždí: Podmáslí i voda na droždí musí být jen vlažné, vysoká teplota by droždí zabila
- Dokonalý tvar: Rohlíky tvarujte s lehce vlhkýma rukama, těsto se nebude lepit a rohlíky budou hladké
- Čerstvost: Rohlíky jsou nejlepší den pečení, druhý den je můžete osvěžit v troubě při 160 stupních na 3 až 5 minut

Makové rolky: Proč se spokojit s obyčejným loupákem, když se dají snadno připravit rolky ze stejného těsta

Klasický bílý rohlík aneb ranní křupavec
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková