Rohlíky s podmáslím a majonézou místo sádla jsou zajímavou variantou klasického domácího pečiva, která vás příjemně překvapí svou vláčností a chuťovou bohatostí. Majonéza dodává těstu nejen měkkou konzistenci, ale také jemnou pikantnost, která perfektně doplňuje sladkokyselou chuť podmáslí.

Majonéza v pečivu funguje podobně jako máslo nebo sádlo – její tuková složka dodává vláčnost a vejce obsažená v majonéze přispívají k nadýchanosti těsta. Zajímavostí je, že při pečení domácích rohlíků se charakteristická chuť majonézy vytratí a zůstane pouze jemná chuť nepřebíjející klasickou chuť domácího pečiva.

Recept na vláčné rohlíky s podmáslím a majonézou

Délka pečení 15 až 18 minut při teplotě 200 stupňů.

Ingredience na těsto na rohlíky

  • 500 g hladké chlebové bílé mouky
  • 21 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 275 g podmáslí
  • 100 g majonézy
  • vlažná voda podle potřeby (cca 50 až 80 ml)

Postup přípravy domácích rohlíků

1. Čerstvé droždí rozdrobte a smíchejte s lžičkou cukru a 2 lžícemi vlažné vody. Nechte 10 minut na teplém místě, až začne pěnit. U sušeného droždí postupujte stejně.

2. Podmáslí nechte při pokojové teplotě změknout, pak ho vyšlehejte s majonézou do hladké hmoty.

3. Do mísy nasypte mouku a sůl, vytvořte uprostřed důlek a vlijte vzešlé droždí spolu se směsí podmáslí a majonézy.

4. Postupně zapracovávejte těsto, při potřebě přidávejte po lžících vlažnou vodu, až vznikne hladké a pružné těsto, které se nenalepuje na prsty.

5. Těsto důkladně prohněťte na pomoučené pracovní desce 8 až 10 minut, až je elastické a hladké.

6. Vložte do vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí objem.

7. Vykynuté těsto jemně proměňte a rozdělte na 12 až 14 stejných dílů.

Obrázek k receptu na domácí chléb z pekáče

Jednoduchý a rychlý kváskový chleba bez pekárny: Nejlepší křupavý chléb si upečete v troubě doma sami

8. Z každého dílu vytvarujte válečky dlouhé asi 12 cm, které pak ohněte do tvaru rohlíku a konce lehce do špičky.

9. Rohlíky pokládejte na plechy vyložené pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte dokynout 30 až 40 minut.

10. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 15 až 18 minut, až jsou zlatavé. Ihned po vyndání z trouby je můžete lehce pokropit vodou pro měkkou kůrku.

Tipy redakce

  • Kvalitní majonéza: Použijte kvalitní majonézu s vyšším obsahem tuku, levné varianty mohou těsto udělat příliš řídké
  • Teplota droždí: Podmáslí i voda na droždí musí být jen vlažné, vysoká teplota by droždí zabila
  • Dokonalý tvar: Rohlíky tvarujte s lehce vlhkýma rukama, těsto se nebude lepit a rohlíky budou hladké
  • Čerstvost: Rohlíky jsou nejlepší den pečení, druhý den je můžete osvěžit v troubě při 160 stupních na 3 až 5 minut
Obrázek k receptu na makové rolky

Makové rolky: Proč se spokojit s obyčejným loupákem, když se dají snadno připravit rolky ze stejného těsta

Obrázek receptu na Klasický bílý rohlík anebo ranní křupavec

Klasický bílý rohlík aneb ranní křupavec

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest