Tento recept jednoznačně voní vzpomínkami. Vrátí vás do časů, kdy se sobotní dopoledne neslo v rytmu kynutí a nekonečného sladkého očekávání. Srovnávat tyto koláčky s těmi z obchodu ani snad nejde. Pocítíte z nich ten domácí um, poctivé suroviny a generacemi ověřené triky. Základ koláčků tvoří jemné kynuté těsto, které je díky přidané šlehačce, žloutkům a máslu neuvěřitelně vláčné a nadýchané. Proto chutnají skvěle i druhý den, což se ne vždy dá o podobném pečivu říct.
Tvarohová náplň je u koláčků naprosto ikonická. Používá se nejlépe klasický tvaroh v kostce, nikoli ve vaničce. Ten je hutnější a po upečení drží tvar. Smícháním s cukrem, vejci, citronovou kůrou a rumem vznikne hladký a lehce voňavý krém, který si zamilujete. Pojďme si ukázat, jak probudit tuto českou tradici!
Recept na tradiční koláčky s tvarohem
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 50 ml vlažného mléka
- 250 ml šlehačky
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 100 g cukru
- vanilkový cukr
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu
- kůra z citronu
- vejce na potření
Náplň:
- 2 tvarohy v kostce
- cukr dle chuti
- kůra z citronu
- 2 lžíce rumu
- 2 vejce
- borůvky
- máslo + cukr + polohrubá mouka na drobenku
- trocha rozehřátého másla na potření
Postup přípravy tvarohových koláčků
1. Z droždí, trošky cukru a vlažného mléka uděláme kvásek a necháme ho vzejít.
2. Přidáme do mísy s moukou smíchanou se solí a s dalšími surovinami vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
3. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 24 – 30 stejných dílků.
4. Z každého dílku vytvoříme koláček a vyskládáme na plech s pečícím papírem.
5. Koláčky na okrajích potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme tvarohem, přidáme borůvky a drobenku.
6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova na 180°C.
7. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Koláčky jako symbol české pohostinnost
V Česku mají tyto kynuté koláčky už po generace dá se říct obřadní charakter. Mnoho z nás si je spojuje se svatbami nebo jinými speciálními událostmi, zejména na venkově. Každá hospodyňka měla svůj vlastní recept a žádné dvě várky koláčků nebyly nikdy úplně stejné. Proto jsou tak úžasné.

Květinové vanilkové koláčky zdobené marmeládou – tvarem připomenou “pečivo Lucie”, chuťově jsou ale mnohem lepší

Mezi tvarohem a drobenkou: Klasické kynuté tvarohové koláčky s drobenkou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI