Tento recept jednoznačně voní vzpomínkami. Vrátí vás do časů, kdy se sobotní dopoledne neslo v rytmu kynutí a nekonečného sladkého očekávání. Srovnávat tyto koláčky s těmi z obchodu ani snad nejde. Pocítíte z nich ten domácí um, poctivé suroviny a generacemi ověřené triky. Základ koláčků tvoří jemné kynuté těsto, které je díky přidané šlehačce, žloutkům a máslu neuvěřitelně vláčné a nadýchané. Proto chutnají skvěle i druhý den, což se ne vždy dá o podobném pečivu říct.

Tvarohová náplň je u koláčků naprosto ikonická. Používá se nejlépe klasický tvaroh v kostce, nikoli ve vaničce. Ten je hutnější a po upečení drží tvar. Smícháním s cukrem, vejci, citronovou kůrou a rumem vznikne hladký a lehce voňavý krém, který si zamilujete. Pojďme si ukázat, jak probudit tuto českou tradici!

Recept na tradiční koláčky s tvarohem

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 50 ml vlažného mléka
  • 250 ml šlehačky
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rumu
  • kůra z citronu
  • vejce na potření

Náplň:

  • 2 tvarohy v kostce
  • cukr dle chuti
  • kůra z citronu
  • 2 lžíce rumu
  • 2 vejce
  • borůvky
  • máslo + cukr + polohrubá mouka na drobenku
  • trocha rozehřátého másla na potření

Postup přípravy tvarohových koláčků

1. Z droždí, trošky cukru a vlažného mléka uděláme kvásek a necháme ho vzejít.

2. Přidáme do mísy s moukou smíchanou se solí a s dalšími surovinami vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

3. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 24 – 30 stejných dílků.

4. Z každého dílku vytvoříme koláček a vyskládáme na plech s pečícím papírem.

5. Koláčky na okrajích potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme tvarohem, přidáme borůvky a drobenku.

6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova na 180°C.

7. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

Koláčky jako symbol české pohostinnost

V Česku mají tyto kynuté koláčky už po generace dá se říct obřadní charakter. Mnoho z nás si je spojuje se svatbami nebo jinými speciálními událostmi, zejména na venkově. Každá hospodyňka měla svůj vlastní recept a žádné dvě várky koláčků nebyly nikdy úplně stejné. Proto jsou tak úžasné.

Obrázek receptu na Květinové vanilkové koláčky zdobené marmeládou

Květinové vanilkové koláčky zdobené marmeládou – tvarem připomenou “pečivo Lucie”, chuťově jsou ale mnohem lepší

Obrázek receptu Mezi tvarohem a drobenkou: klasické kynuté tvarohové koláčky s drobenkou

Mezi tvarohem a drobenkou: Klasické kynuté tvarohové koláčky s drobenkou

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest