Tak tyto koláčky už pekly naše babičky, prababičky a kdoví kolik generací před nimi. Kynuté těsto bylo už tehdy jedno z nejvíc používaných, tvaroh byl k dispozici téměř v každé domácnosti, já si ještě pamatuji, jak moje babička doma vyráběla z kravského mléka jak máslo, tak tvaroh, smetanu a vše, co šlo z mléka vyrobit. No a ovoce, to si přece nasbírali buď v lese anebo měli k dispozici na zahradě. Už jako děti jsme chodili do lesa na maliny, ostružiny a borůvky. Takže tyhle koláčky mají svoji historii a jdeme na ně.
Recept na úžasné tvarohové koláčky s borůvkami
Ingredience k přípravě
Těsto na koláčky připravíme z
- 500 g prosáté hladké mouky
- špetka soli
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- asi 50 ml vlažného mléka
- 250 ml smetany na šlehání
- 1 celé vejce
- 2 žloutky
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 PL rumu
- 1 PL kůry z citrónu
- vejce na potření
Borůvkovo tvarohová náplň
- 2 tvarohy v alobalu
- cukr dle chuti
- 1 KL kůry z citronu
- 2 PL rumu
- 2 vejce
- borůvky
- máslo + cukr + polohrubá mouka na drobenku
- trocho rozpuštěného másla na potření
Postup
1. Z droždí, trochy vlažného mléka a asi 2 PL mouky necháme vzejít kvásek.
2. Do větší mísy s prosetou moukou a solí nalejeme kvásek, přidáme ostatní ingredience pro těsto, řádně propracujeme těsto a necháme přikryté na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na cca 30 stejných dílků.
4. Z každého dílku utvoříme koláček a klademe na plech s pečícím papírem.
5. Koláčky na okrajích potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme tvarohem, přidáme borůvky a drobenku.
6. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova na 180 stupňů. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Tipy na závěr
Kynuté tvarohové koláčky s borůvkami jsou variabilním pečivem. Místo tvarohu je možné použít například pudink a místo borůvek různé jiné ovoce.