Kynuté těsto je základem mnoha tradičních moučníků, které mají své místo v srdcích českých domácností. Voňavé, nadýchané koláče s náplní z pudinku a ovoce jsou typickým příkladem. Představují dokonalou sladkou snídani, odpolední svačinu nebo sváteční pohoštění. Ať už je připravíte pro rodinu, nebo pro návštěvu, jejich lahodná chuť a vůně zaplní celou domácnost teplem a pohodou. Dnešní recept je dokonce na koláče rolované, kdy se těsto potře pudinkem a poté se krájí na kolečka.

Víte, že se koláče dříve pekly pouze na významné události? V lidové kultuře měly hluboký symbolický význam, a proto se připravovaly především na svatby, křtiny nebo dožínky. Pekaři je často zdobili různými symboly, jako jsou květy nebo slunce. Dnes se sice koláče pečou mnohem častěji, ale jejich místo v české tradici je stále neotřesitelné.

Recept na rolované koláče s pudinkovou náplní a třešněmi

Celková délka přípravy je přibližně 2 hodiny, pečení v troubě trvá 15 minut.

Ingredience pro přípravu

Kynuté těsto

  • 250 ml vlažné vody
  • 1 droždí
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 50 g másla
  • 50 g sádla
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička rumu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Pudinková náplň

  • 300 ml mléka
  • 1 pudink (vanilkový)
  • Cukr dle chuti
  • Třešně nebo jiné ovoce dle chuti
Obrázek k receptu na rolované koláče
Foto: Cooky.cz, recept na rolované koláče

Postup přípravy pudinkových koláčů

1. Nejprve si připravte kvásek. V malé misce smíchejte vlažnou vodu, droždí a lžíci cukru. Nechte na teplém místě, dokud kvásek nenabude.

2. Zatímco kvásek kyne, připravte si pudinkovou náplň. Uvařte pudink podle návodu na obalu, použijte 300 ml mléka, cukr a pudinkový prášek. Hotový pudink nechte vychladnout za občasného míchání, aby se neutvořil škraloup.

3. V míse smíchejte mouku, zbytek cukru, sůl, žloutky, lžičku rumu, rozpuštěné máslo a sádlo. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké, vláčné těsto.

4. Těsto posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

5. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněném vále do tvaru obdélníku.

6. Těsto potřete vychladlým pudinkem, posypte ovocem a srolujte do válečku.

7. Váleček nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 2 až 3 centimetry.

8. Koláče rozložte na plech s pečicím papírem a nechte je ještě 10 až 15 minut kynout.

9. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů.

Obrázek k receptu na ovocné řezy

Ovocné řezy s pudinkovým želé: Barevný retro návrat do 80. let, který potěší nejen vaše děti

10. Koláče potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte asi 15 minut, dokud nezezlátnou.

11. Horké koláče posypte moučkovým cukrem.

Tipy redakce

  • Alternativní náplň: Místo pudinku můžete použít tvarohovou náplň smíchanou s rozinkami nebo povidly.
  • Pro lepší vůni: Do kynutého těsta můžete přidat špetku mletého muškátového oříšku nebo citronové kůry.
  • Správná konzistence pudinku: Aby pudink z koláčů nevytékal, měl by být dostatečně hustý. Nebojte se ho uvařit o něco hustší, než byste ho připravovali k přímé konzumaci.
  • Drobenková posypka: Před pečením můžete koláče posypat drobenkou. Smíchejte 50 g mouky, 50 g cukru a 50 g másla, dokud se nevytvoří drobenka.
Obrázek k receptu na podmáslové řezy s krémem z mascarpone

Geniální dezert z podmáslí, marmelády a krému: Oslní každou návštěvu, vypadá slavnostně a zvládnete jej levou zadní

Obrázek k receptu na majolkové koláčky

Majolkové koláče s tvarohem: Tajemství dokonalé jemnosti a vláčnosti, které chutná královsky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest