Kynuté těsto je základem mnoha tradičních moučníků, které mají své místo v srdcích českých domácností. Voňavé, nadýchané koláče s náplní z pudinku a ovoce jsou typickým příkladem. Představují dokonalou sladkou snídani, odpolední svačinu nebo sváteční pohoštění. Ať už je připravíte pro rodinu, nebo pro návštěvu, jejich lahodná chuť a vůně zaplní celou domácnost teplem a pohodou. Dnešní recept je dokonce na koláče rolované, kdy se těsto potře pudinkem a poté se krájí na kolečka.
Víte, že se koláče dříve pekly pouze na významné události? V lidové kultuře měly hluboký symbolický význam, a proto se připravovaly především na svatby, křtiny nebo dožínky. Pekaři je často zdobili různými symboly, jako jsou květy nebo slunce. Dnes se sice koláče pečou mnohem častěji, ale jejich místo v české tradici je stále neotřesitelné.
Recept na rolované koláče s pudinkovou náplní a třešněmi
Celková délka přípravy je přibližně 2 hodiny, pečení v troubě trvá 15 minut.
Ingredience pro přípravu
Kynuté těsto
- 250 ml vlažné vody
- 1 droždí
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- 50 g másla
- 50 g sádla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička rumu
- špetka soli
- 1 vejce na potření
Pudinková náplň
- 300 ml mléka
- 1 pudink (vanilkový)
- Cukr dle chuti
- Třešně nebo jiné ovoce dle chuti
Postup přípravy pudinkových koláčů
1. Nejprve si připravte kvásek. V malé misce smíchejte vlažnou vodu, droždí a lžíci cukru. Nechte na teplém místě, dokud kvásek nenabude.
2. Zatímco kvásek kyne, připravte si pudinkovou náplň. Uvařte pudink podle návodu na obalu, použijte 300 ml mléka, cukr a pudinkový prášek. Hotový pudink nechte vychladnout za občasného míchání, aby se neutvořil škraloup.
3. V míse smíchejte mouku, zbytek cukru, sůl, žloutky, lžičku rumu, rozpuštěné máslo a sádlo. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké, vláčné těsto.
4. Těsto posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněném vále do tvaru obdélníku.
6. Těsto potřete vychladlým pudinkem, posypte ovocem a srolujte do válečku.
7. Váleček nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 2 až 3 centimetry.
8. Koláče rozložte na plech s pečicím papírem a nechte je ještě 10 až 15 minut kynout.
9. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů.

Ovocné řezy s pudinkovým želé: Barevný retro návrat do 80. let, který potěší nejen vaše děti
10. Koláče potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte asi 15 minut, dokud nezezlátnou.
11. Horké koláče posypte moučkovým cukrem.
Tipy redakce
- Alternativní náplň: Místo pudinku můžete použít tvarohovou náplň smíchanou s rozinkami nebo povidly.
- Pro lepší vůni: Do kynutého těsta můžete přidat špetku mletého muškátového oříšku nebo citronové kůry.
- Správná konzistence pudinku: Aby pudink z koláčů nevytékal, měl by být dostatečně hustý. Nebojte se ho uvařit o něco hustší, než byste ho připravovali k přímé konzumaci.
- Drobenková posypka: Před pečením můžete koláče posypat drobenkou. Smíchejte 50 g mouky, 50 g cukru a 50 g másla, dokud se nevytvoří drobenka.

Geniální dezert z podmáslí, marmelády a krému: Oslní každou návštěvu, vypadá slavnostně a zvládnete jej levou zadní

Majolkové koláče s tvarohem: Tajemství dokonalé jemnosti a vláčnosti, které chutná královsky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková