Kdysi byla remoska součástí každé kuchyně, kterou měla na starost dobrá hospodyně. Pečení s ní bylo jednoduché, rychlé a poctivé. Tento dort je návratem ke kořenům, ale zároveň je důkaz, že i dnes může remoska hrát prim ve světě moderního pečení. Kombinace tvarohu a borůvek je jako letní symfonie. Tvaroh dodává dortu hebkost, borůvky zase svěžest a nakyslou chuť. Zatímco některé dorty jsou těžké a syté, tvarohovo-borůvkový dort z remosky si zachovává tu vzácnou dušnost dezertů.

Ačkoli se v posledních letech znovu remoska objevila na výsluní, má za sebou dlouhou historii. Vznikla už v roce 1953 a rychle se stala ikonou českého domácího vaření. V době, kdy trouba nebyla samozřejmostí a elektřina byla vzácná, byla remoska spolehlivým pomocníkem, ve kterém se peklo všechno.

Recept na tvarohovo – borůvkový dort z remosky

Celková doba přípravy 1 hodina 10 minut.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 100 ml oleje

Krém:

  • 3 plnotučné tvarohy v kostve
  • cukr dle chuti
  • 1 smetana ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • borůvková marmeláda

Navíc:

  • 1 smetana ke šlehání
  • borůvková marmeláda
  • nastrouhaná čokoláda
  • borůvky

Postup přípravy krémového dortu

1. Všechny suroviny na korpus smícháme v míse a ušleháme ručním šlehačem.

2. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy 28 cm a tu vložíme do remosky.

3. Pečeme v remosce asi 40 minut a přibližně po 20 minutách pečení dáme pod víko alobal.

4. V jiné míse spolu ušleháme veškeré ingredience na krém.

Obrázek receptu na krémový dort z čokoládového piškotu s ovocem.

Krémový dort z čokoládového piškotu a ovoce

5. Hotový a vychladnutý korpus rozkrojíme podélně, potřeme marmeládou a krémem a zakryjeme druhým dílem.

6. Dort potřeme krémem a dále naneseme na povrch i strany dortu ušlehanou smetanu.

7. Posypeme nastrouhanou čokoládou a ozdobíme šlehačkou a borůvkami.

8. Dort dáme na noc do lednice.

Tvarohovo-borůvkový dort z remosky.
Foto: Romana Rubášová, Tvarohovo-borůvkový dort z remosky.

Tip pro pečení v klasické troubě

Dort můžeme samozřejmě upéct i v obyčejné troubě v dortové formě. Vložíme formu do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35 – 40 minut podle typu trouby.

Lemon cream cheese cake nejlepší recept na osvěžující dort

Domácí citronový krémový dort – dezert pro milovníky citrusových tónů

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest