Kdysi byla remoska součástí každé kuchyně, kterou měla na starost dobrá hospodyně. Pečení s ní bylo jednoduché, rychlé a poctivé. Tento dort je návratem ke kořenům, ale zároveň je důkaz, že i dnes může remoska hrát prim ve světě moderního pečení. Kombinace tvarohu a borůvek je jako letní symfonie. Tvaroh dodává dortu hebkost, borůvky zase svěžest a nakyslou chuť. Zatímco některé dorty jsou těžké a syté, tvarohovo-borůvkový dort z remosky si zachovává tu vzácnou dušnost dezertů.
Ačkoli se v posledních letech znovu remoska objevila na výsluní, má za sebou dlouhou historii. Vznikla už v roce 1953 a rychle se stala ikonou českého domácího vaření. V době, kdy trouba nebyla samozřejmostí a elektřina byla vzácná, byla remoska spolehlivým pomocníkem, ve kterém se peklo všechno.
Recept na tvarohovo – borůvkový dort z remosky
Celková doba přípravy 1 hodina 10 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 220 g polohrubé mouky
- 180 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 100 ml oleje
Krém:
- 3 plnotučné tvarohy v kostve
- cukr dle chuti
- 1 smetana ke šlehání
- 100 ml mléka
- borůvková marmeláda
Navíc:
- 1 smetana ke šlehání
- borůvková marmeláda
- nastrouhaná čokoláda
- borůvky
Postup přípravy krémového dortu
1. Všechny suroviny na korpus smícháme v míse a ušleháme ručním šlehačem.
2. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy 28 cm a tu vložíme do remosky.
3. Pečeme v remosce asi 40 minut a přibližně po 20 minutách pečení dáme pod víko alobal.
4. V jiné míse spolu ušleháme veškeré ingredience na krém.

Krémový dort z čokoládového piškotu a ovoce
5. Hotový a vychladnutý korpus rozkrojíme podélně, potřeme marmeládou a krémem a zakryjeme druhým dílem.
6. Dort potřeme krémem a dále naneseme na povrch i strany dortu ušlehanou smetanu.
7. Posypeme nastrouhanou čokoládou a ozdobíme šlehačkou a borůvkami.
8. Dort dáme na noc do lednice.
Tip pro pečení v klasické troubě
Dort můžeme samozřejmě upéct i v obyčejné troubě v dortové formě. Vložíme formu do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35 – 40 minut podle typu trouby.

Domácí citronový krémový dort – dezert pro milovníky citrusových tónů
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI