Do dezertů používám krupici velice ráda. Jde o chutnou a levnou surovinu, díky které dezert získá jedinečnou strukturu. Tento nadýchaný krupicový koláč s marmeládou je velmi jednoduchý, jemná chuť těsta se doplňuje s ovocnou chutí marmelády.

Tento recept mám ráda zejména kvůli rychlosti a jednoduché přípravě. Jednou koláč upečete a recept budete mít už v hlavě napořád. Marmeládu si zvolte každá dle svých chutí, podle mého názoru se dobře hodí rybízová, meruňková nebo i malinová. Doporučuji volit mírně nakyslé chutě, parádně se hodí ke sladkému korpusu.

Recept na krupicový koláč s marmeládou a čokoládovou polevou

Ingredience pro přípravu těsta

  • 7 bílků
  • 10 lžic cukru
  • 5 žloutků
  • 6 lžic vody
  • 6 lžic mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Ingredience pro přípravu náplně

  • 500 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 3 vanilkové cukry
  • 5 lžic krupice
  • 250 g margarínu nebo másla
  • 200 g moučkového cukru

Ingredience pro přípravu polevy

  • 200 ml sladké smetany
  • 200 g čokolády

Další ingredience:

  • 5 lžic marmelády dle chuti

Postup přípravy těsta

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ke konci šlehání přidáme 10 lžic cukru.

2. Šleháme další 3 minuty a postupně přidáme žloutky na těsto.

3. Šleháme a přilejeme studenou vodu. Ještě chvíli prošleháme a nyní prosejeme mouku s práškem do pečiva a kakaem.

4. Dobře promícháme, vypracujeme těsto a přendáme ho na vymazaný a vysypaný plech.

Těsto nalejeme do plechu.
Zdroj: Ivana u kuhinji, Těsto nalejeme do plechu.

5. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 – 30 minut.

6. Korpus necháme vychladnout.

Postup přípravy náplně

1. Do malé mističky si dáme trochu mléka a 2 žloutky.

2. Do hrnce nalijeme zbytek mléka a přidáme k němu vanilkové cukry.

3. Žloutky s mlékem v mističce promícháme a nalejeme k mléku do hrnce.

4. Dáme vařit na sporák, přidáme krupici a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

5. Odstavíme a necháme vychladnout.

6. V samostatné míse si vyšleháme máslo a poté do něj zašleháme moučkový cukr.

7. Do máslového krému po lžících přidáváme uvařený a vychladnutý krém, který postupně zapracováváme.

Dokončení koláče

1. Vychladlý korpus potřeme marmeládou a následně rozetřeme rovnoměrně krémovou náplň.

Na korpus naneseme marmeládu a krém.
Zdroj: Ivana u kuhinji, Na korpus naneseme marmeládu a krém.

2. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu ve smetaně a výslednou polevou polejeme koláč.

Polijeme čokoládovou polevou.
Zdroj: Ivana u kuhinji, Polijeme čokoládovou polevou.

3. Dáme na 2 hodiny do lednice, ideálně však na noc.

Co víme o krupici?

Krupice je vyrobená z pšenice a obsahuje hodně prospěšných látek. Je bohatá na komplexní sacharidy, takže dodává energii v dávkách a pomáhá udržet pocit sytosti. Obsahuje také důležité minerály, které podporují správnou funkci metabolismu. Díky svému neutrálnímu charakteru se krupice skvěle hodí nejen do sladkých, ale i slaných pokrmů.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest