Do dezertů používám krupici velice ráda. Jde o chutnou a levnou surovinu, díky které dezert získá jedinečnou strukturu. Tento nadýchaný krupicový koláč s marmeládou je velmi jednoduchý, jemná chuť těsta se doplňuje s ovocnou chutí marmelády.
Tento recept mám ráda zejména kvůli rychlosti a jednoduché přípravě. Jednou koláč upečete a recept budete mít už v hlavě napořád. Marmeládu si zvolte každá dle svých chutí, podle mého názoru se dobře hodí rybízová, meruňková nebo i malinová. Doporučuji volit mírně nakyslé chutě, parádně se hodí ke sladkému korpusu.
Recept na krupicový koláč s marmeládou a čokoládovou polevou
Ingredience pro přípravu těsta
- 7 bílků
- 10 lžic cukru
- 5 žloutků
- 6 lžic vody
- 6 lžic mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
Ingredience pro přípravu náplně
- 500 ml mléka
- 2 žloutky
- 3 vanilkové cukry
- 5 lžic krupice
- 250 g margarínu nebo másla
- 200 g moučkového cukru
Ingredience pro přípravu polevy
- 200 ml sladké smetany
- 200 g čokolády
Další ingredience:
- 5 lžic marmelády dle chuti
Postup přípravy těsta
1. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ke konci šlehání přidáme 10 lžic cukru.
2. Šleháme další 3 minuty a postupně přidáme žloutky na těsto.
3. Šleháme a přilejeme studenou vodu. Ještě chvíli prošleháme a nyní prosejeme mouku s práškem do pečiva a kakaem.
4. Dobře promícháme, vypracujeme těsto a přendáme ho na vymazaný a vysypaný plech.
5. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 – 30 minut.
6. Korpus necháme vychladnout.
Postup přípravy náplně
1. Do malé mističky si dáme trochu mléka a 2 žloutky.
2. Do hrnce nalijeme zbytek mléka a přidáme k němu vanilkové cukry.
3. Žloutky s mlékem v mističce promícháme a nalejeme k mléku do hrnce.
4. Dáme vařit na sporák, přidáme krupici a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
5. Odstavíme a necháme vychladnout.
6. V samostatné míse si vyšleháme máslo a poté do něj zašleháme moučkový cukr.
7. Do máslového krému po lžících přidáváme uvařený a vychladnutý krém, který postupně zapracováváme.
Dokončení koláče
1. Vychladlý korpus potřeme marmeládou a následně rozetřeme rovnoměrně krémovou náplň.
2. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu ve smetaně a výslednou polevou polejeme koláč.
3. Dáme na 2 hodiny do lednice, ideálně však na noc.
Co víme o krupici?
Krupice je vyrobená z pšenice a obsahuje hodně prospěšných látek. Je bohatá na komplexní sacharidy, takže dodává energii v dávkách a pomáhá udržet pocit sytosti. Obsahuje také důležité minerály, které podporují správnou funkci metabolismu. Díky svému neutrálnímu charakteru se krupice skvěle hodí nejen do sladkých, ale i slaných pokrmů.