Nenápadný, ale nezapomenutelný je tento vynikající makově-jogurtový koláč, který je jemný, nadýchaný, s výraznou chutí máku a vláčností jogurtu. Jeho příprava je jednoduchá, bez hnětení a kynutí, ale přesto pokaždé nadchne svou nádhernou chutí a vůní máku.

Makové moučníky mají v české a středoevropské kuchyni hlubokou tradici. Mák byl vždycky ceněný pro svou výživnost, snadnou dostupnost a omamnou vůni. Bílý jogurt přinesla až modernější doba, kdy se začal objevovat většinou v hrnkových moučnících. Tento makově-jogurtový koláč tedy spojuje to nejlepší ze starého a nového světa a totiž tradiční surovinu a současný přístup k rychlému a zdravějšímu pečení. Výsledkem je vláčný, voňavý a krásně nadýchaný koláč, který se hodí ke kávě i jako lehká sladká tečka po obědě. A navíc, čím je jednodušší, tím častěji se k němu budete chtít vracet.

Recept na makový koláč s jogurtem

Ingredience potřebné na makové těsto

  • 3 vejce
  • 170 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g mletého máku
  • 150 g mouky

Suroviny na makovou náplň

  • 600 g 3,5 % jogurtu
  • 200 g smetanového sýra
  • 3 vejce
  • 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 160 g cukru

Postup přípravy makového koláče s jogurtem

1. Nejprve si vyšleháme jogurtovou náplň. Do mísy nalijeme jogurt, přidáme smetanový sýr a vejce. Šlehačem vyšleháme pěnu, do které přidáme pudinky v prášku a cukry. Vyšleháme hladký krém, který si necháme zatím stranou.

2. V jiné misce si vyšleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mléko a nakonec suché ingredience, Vyšleháme hladké těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané moukou formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10 minut. Troubu nevypínáme!

3. Vyndáme z trouby, na těsto nalijeme odloženou náplň a pečeme dalších cca 35 minut.

Na zapečené těsto nalijeme jogurtovou náplň a dopečeme.
Zdroj: Cooky.cz, Na zapečené těsto nalijeme jogurtovou náplň a dopečeme.

4. Po upečení necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem, nožem oddělíme strany formy a vyklopíme.

Upečený a vychladnutý koláč vyklopíme a posypeme Moučkovým cukrem.
Zdroj: Cooky.cz, Upečený a vychladnutý koláč vyklopíme a posypeme Moučkovým cukrem.

Servírování

Koláč podáváme vychlazený a posypaný moučkovým cukrem.

Obrázek k cepertu na makový závin se štvěstkami

Makový závin z jogurtového těsta se švestkami

Obrázek receptu na makové řezy bez mouky.

Makové řezy na které nepotřebujete žádnou mouku: Lahodný dezert

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest