Slovo „perník“ pochází ze staroněmeckého Pfefferkuchen, tedy „pepřový koláč“. V minulosti se totiž jakékoliv silné a aromatické koření nazývalo „pepřem“ a právě bohaté kořenění je to, co perník odlišuje od ostatních moučníků. Už v 16. století se perníkáři těšili obrovské úctě a jejich výrobky sloužily jako dárky pro krále, šlechtu i významné hosty. Zatímco dříve byl perník spíše hutný a dlouho trvanlivý, dnešní recepty mu vdechly lehký rozměr. Přesto si perník zachoval to nejdůležitější a to omamnou vůni, která se line celým domovem.

Na školní svačiny, rodinné víkendy nebo zasněžené podzimní odpoledne, kdy z kuchyně voní hřebíček, skořice a kakao. To jsou jen drobné ústřižky toho, za jakých okolností si lze perník skvěle vychutnat. Koneckonců je příprava je natolik jednoduchá, že ji zvládnou i začátečníci.

Recept na nadýchaný perník

Ingredience pro přípravu

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 vejce
  • 120 ml oleje
  • 350 ml mléka
  • 2 lžíce medu

Postup přípravy nadýchaného perníku

Obrázek receptu na nadýchaný perník.
Foto: Romana Rubášová, Recept na nadýchaný perník.

1. Všechny suché ingredience dobře promícháme a zvlášť smícháme mléko s vejci, medem a olejem.

2. Promícháme a vlijeme do pekáče o velikosti 35 x 25 cm, který vyložíme pečícím papírem.

3. Těsto rozprostřeme a vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 180 stupňů podle potřeby.

4. Špejlí zkusíme, zda je perník hotový a po vychladnutí nakrájíme.

Tipy na závěr

Přidejte nasekané vlašské nebo lískové oříšky, které zvýší výživovou hodnotu a chuťový kontrast.

Potřete perník po upečení meruňkovou marmeládou a přelijte čokoládovou polevou.

Upečte si perník podle hrníčkového receptu

Hrnkový perník s čokoládovou polevou: Vylepšená klasika na plech s rychlou přípravou

Dokonale vláčný čokoládový perník s polevou a přidanými jablky

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest