Slovo „perník“ pochází ze staroněmeckého Pfefferkuchen, tedy „pepřový koláč“. V minulosti se totiž jakékoliv silné a aromatické koření nazývalo „pepřem“ a právě bohaté kořenění je to, co perník odlišuje od ostatních moučníků. Už v 16. století se perníkáři těšili obrovské úctě a jejich výrobky sloužily jako dárky pro krále, šlechtu i významné hosty. Zatímco dříve byl perník spíše hutný a dlouho trvanlivý, dnešní recepty mu vdechly lehký rozměr. Přesto si perník zachoval to nejdůležitější a to omamnou vůni, která se line celým domovem.
Na školní svačiny, rodinné víkendy nebo zasněžené podzimní odpoledne, kdy z kuchyně voní hřebíček, skořice a kakao. To jsou jen drobné ústřižky toho, za jakých okolností si lze perník skvěle vychutnat. Koneckonců je příprava je natolik jednoduchá, že ji zvládnou i začátečníci.
Recept na nadýchaný perník
Ingredience pro přípravu
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 1 prášek do perníku
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 2 vejce
- 120 ml oleje
- 350 ml mléka
- 2 lžíce medu
Postup přípravy nadýchaného perníku
1. Všechny suché ingredience dobře promícháme a zvlášť smícháme mléko s vejci, medem a olejem.
2. Promícháme a vlijeme do pekáče o velikosti 35 x 25 cm, který vyložíme pečícím papírem.
3. Těsto rozprostřeme a vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 180 stupňů podle potřeby.
4. Špejlí zkusíme, zda je perník hotový a po vychladnutí nakrájíme.
Tipy na závěr
Přidejte nasekané vlašské nebo lískové oříšky, které zvýší výživovou hodnotu a chuťový kontrast.
Potřete perník po upečení meruňkovou marmeládou a přelijte čokoládovou polevou.

Hrnkový perník s čokoládovou polevou: Vylepšená klasika na plech s rychlou přípravou

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI