Ne, nemám na mysli nakládané sledě z ryb! Zeleninové matjesy jsou skvělá alternativa v rostlinné podobě. Stále si užijete dokonale nakyslou chuť, ale bez rybího aroma. Hlavní roli zde hraje cuketa a patizon. Druhy zeleniny, které jsou normálně velmi neutrální. V kombinaci s kořeněným nálevem však tvoří skvělou delikatesu s kyselým nádechem. Sterilovat se dá asi všechno a tato zelenina nevyjímaje. Nejen že je nakládaný patizon s cuketou skvělá příloha k různým teplým pokrmům, ale také příjemná soutěž studených mís. Zkuste tuto sterilovanou kombinaci použít na chlebíčky a budete mile překvapeni.

Metoda zavařování a nakládání je známá již stovky let. Předpokládáme, že tento způsob uchování a zpracování potravin byl objeven díky absenci chladniček. Kromě sušení a kvašení byla sterilizace v octovém nebo solném nálevu jediným způsobem uchování potravin.

Recept na sterilovanou cuketu a patizon na způsob matjesů

Ingredience pro přípravu

  • 2 mladé cukety
  • 1 malý patizon
  • 1 větší cibule
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • nové koření
  • bobkový list
  • rybí vývar nebo rybí omáčka

Postup přípravy zeleninových matjesů

1. Nejdříve si oloupeme cukety i patizon, nakrájíme na tenké plátky a odstraníme semínka.

2. Cibuli nakrájíme na proužky, přidáme do mísy k patizonu a cuketě a vše spolu osolíme.

3. Na zálivku si v misce smícháme ocet, olej, cukr, celý pepř, nové koření a bobkový list. Osolíme dle chuti.

Obrázek receptu na zelný salát bez zavařování.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha

Obrázek receptu na Cuketové zelí aneb jak zpracovat velkou úrodu cuket ze zahrádky

Cuketové zelí na celou zimu: Úroda ze zahrady uložená ve sklípku na později

4. Do zálivky přidáme 50 ml rybího vývaru nebo pár kapek rybí omáčky, podle toho, co máme.

5. Zálivku smícháme se zeleninou a naplníme sterilizované sklenice.

6. Pevně uzavřeme a sterilujeme v hrnci s utěrkou a vodou.

Mladá cuketa.
Foto: freepik.com, Mladá cuketa.

Zajímavost o cuketě a patizonu

Věděli jste, že v minulosti byly tyto dva druhy zeleniny u nás považovány za exotickou? Teprve ve 20. století se staly běžnou součástí české gastronomie a dnes si bez nich neumíme představit zejména teplou kuchyni. Na nakládání se hodí zejména díky své neutrální chuti a pevné struktuře.

Recept na zavařený zeleninový salát na zimu

Nakládaný zeleninový salát z rajčat a paprik – skvělá možnost uchování zeleniny ze zahrady na zimu

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest