Máte hodně hub a nevíte co s nimi? Co si tak připravit houbovo-zeleninovou delikatesu, kterou v zimě využijete jako výbornou pochoutkou, která se hodí k podávání jako příloha k masům, do salátů nebo jednoduše jako lehká delikatesa na chlebíček. Kombinace lesních hub, pečených paprik a barevné zeleniny dodá každému pokrmu zajímavou chuť a vůni.

Recept na nakládanou houbovo-zeleninovou směs

Doba přípravy: 90 minut Doba pečení: 60 minut Obtížnost: průměrná

Ingredience na přípravu

  • 2 kg cibule
  • 1 l oleje
  • 1 kg mrkve
  • 3 kg lesních hub (vhodnější jsou houby pevnější jako hříby, žampiony, lišky a podobně)
  • 2 kg uvařených a očištěných paprik
  • 1,5 kg zralých a očištěných lilků
  • 300 ml vývaru
  • 2 lžíce cukru
  • 2-3 lžíce soli (podle chuti)
  • 2 bobkové listy
  • pár kuliček pepře
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička koření Zahradní bylinky

Postup přípravy

1. Oloupeme a nakrájíme cibuli (na krájení můžeme použít kuchyňský robot).

Cibulku restujeme na oleji.
Zdroj: reteteculinare, Cibulku restujeme na oleji.

2. Do velkého hrnce nalijeme olej a cibuli restujeme, dokud nezíská zlatavou barvu.

3. Mrkev očistíme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme k cibuli a chvíli restujeme.

Přidáme nastrouhanou mrkev.
Zdroj: reteteculinare, Přidáme nastrouhanou mrkev.

4. Poté přidáme umyté a na malé kousky nakrájené houby, zamícháme a restujeme.

Přidáme nakrájené houby.
Zdroj: reteteculinare, Přidáme nakrájené houby.

5. V troubě upečeme umyté a na kousky nakrájené papriky a lilky a přidáme ke směsi.

Přidáme upečené a nakrájené papriky.
Zdroj: reteteculinare, Přidáme upečené a nakrájené papriky.

6. Směs necháme vařit, dokud se šťáva nezredukuje, nezapomeneme občas zamíchat.

Přidáme nakrájené a upečené lilky.
Zdroj: reteteculinare, Přidáme nakrájené a upečené lilky.

7. Poté přidáme vývar, cukr, dvě lžíce soli, bobkové listy a kuličky pepře. Za stálého míchání ještě chvíli restujeme.

Dochutíme kořením. 750
Zdroj: reteteculinare, Dochutíme kořením.

8. Hrnec dáme do vyhřáté trouby a za občasného zamíchání pečeme v troubě, než směs není hustá a olej se nevstřebá do směsi. Poté přidáme tymián, majoránku a zahradní bylinky a dochutíme solí dle chuti.

Dochutíme solí.
Zdroj: reteteculinare, Dochutíme solí.

9. Hrnec necháme v troubě ještě pár minut.

Možnosti uchování

Pro uchování směsi máme dvě možnosti: – směs ještě horkou dáme do sklenic, ihned uzavřeme, přikryjeme a v chladu a tmě necháme 1-2 dny anebo – počkáme až směs vychladne, dáme jí do sklenic a vložíme do trouby na plech s vodou na 40-50 minut. Necháme vychladnout přímo v troubě. Druhá možnost je trvanlivější.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest