Máte hodně hub a nevíte co s nimi? Co si tak připravit houbovo-zeleninovou delikatesu, kterou v zimě využijete jako výbornou pochoutkou, která se hodí k podávání jako příloha k masům, do salátů nebo jednoduše jako lehká delikatesa na chlebíček. Kombinace lesních hub, pečených paprik a barevné zeleniny dodá každému pokrmu zajímavou chuť a vůni.
Recept na nakládanou houbovo-zeleninovou směs
Doba přípravy: 90 minut Doba pečení: 60 minut Obtížnost: průměrná
Ingredience na přípravu
- 2 kg cibule
- 1 l oleje
- 1 kg mrkve
- 3 kg lesních hub (vhodnější jsou houby pevnější jako hříby, žampiony, lišky a podobně)
- 2 kg uvařených a očištěných paprik
- 1,5 kg zralých a očištěných lilků
- 300 ml vývaru
- 2 lžíce cukru
- 2-3 lžíce soli (podle chuti)
- 2 bobkové listy
- pár kuliček pepře
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička koření Zahradní bylinky
Postup přípravy
1. Oloupeme a nakrájíme cibuli (na krájení můžeme použít kuchyňský robot).
2. Do velkého hrnce nalijeme olej a cibuli restujeme, dokud nezíská zlatavou barvu.
3. Mrkev očistíme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme k cibuli a chvíli restujeme.
4. Poté přidáme umyté a na malé kousky nakrájené houby, zamícháme a restujeme.
5. V troubě upečeme umyté a na kousky nakrájené papriky a lilky a přidáme ke směsi.
6. Směs necháme vařit, dokud se šťáva nezredukuje, nezapomeneme občas zamíchat.
7. Poté přidáme vývar, cukr, dvě lžíce soli, bobkové listy a kuličky pepře. Za stálého míchání ještě chvíli restujeme.
8. Hrnec dáme do vyhřáté trouby a za občasného zamíchání pečeme v troubě, než směs není hustá a olej se nevstřebá do směsi. Poté přidáme tymián, majoránku a zahradní bylinky a dochutíme solí dle chuti.
9. Hrnec necháme v troubě ještě pár minut.
Možnosti uchování
Pro uchování směsi máme dvě možnosti: – směs ještě horkou dáme do sklenic, ihned uzavřeme, přikryjeme a v chladu a tmě necháme 1-2 dny anebo – počkáme až směs vychladne, dáme jí do sklenic a vložíme do trouby na plech s vodou na 40-50 minut. Necháme vychladnout přímo v troubě. Druhá možnost je trvanlivější.