Tahle kombinace čerstvé zeleniny, sýra a octového nálevu patří mezi moje oblíbené chuťovky. Mám ráda, že se hodí ke všemu – k letnímu grilování, na slavnostní stůl, ale i jen tak k pivu nebo sklence vína. Spojení pikantních paprik, krémových sýrů a nakyslého nálevu má tradici v celé střední i jižní Evropě. Nejčastěji se s ním setkáme na Balkáně, kde se plní malé papričky sýrem typu Feta, ale i v Maďarsku, kde používají různé druhy paprik a sýrů.
U nás v Česku i na Slovensku se k tomu nejčastěji používají malé kozí nebo beraní rohy, někdy i mini kapie. Plním je nejraději Lučinou nebo čerstvým sýrem, ale výborné jsou i s balkánským sýrem, tvarohem nebo směsí se zakysanou smetanou. Nálev dělám sladkokyselý, podobně jako na okurky. Papriky jsou nejlepší po několika dnech v lednici, kdy se chutě krásně propojí – většinou po pěti až sedmi dnech. Když se dobře zavaří, vydrží v chladu a temnu klidně i několik měsíců.
Recept na Nakládané papriky plněné sýrem
Ingredience na nakládané papriky se sýrem
- 30 ks malých paprik na nakládání
- 500 g sýru Ricotty (nebo jiný krémový smetanový sýr, skvělá je i Lučina)
- 4 stroužky česneku
- sůl
- slunečnicový olej
- 3/4 l nálevu (může být nálev na okurky)
Postup přípravy nakládaných paprik
1. U paprik uřízneme vršek se stopkou, papriky zbavíme jádřinců a vložíme je do sladkokyselého nálevu, ve kterém je povaříme 7-10 minut. Papriky změknou, zgumovatí a převezmou chuť nálevu. Poté je vyjmeme z nálevu, necháme okapat a vychladnout. Nálev si necháme stranou a nevyléváme!!!
2. Během vaření si připravíme syrovou náplň pokojové teploty. Sýr smícháme s drceným česnekem a dle chuti osolíme.
3. Papriky naplníme cukrářským sáčkem s ustřihnutou špičkou a zarovnáme nožem. Poté je postavíme do nádoby špičkou dolů a sýrem nahoru a necháme v lednici ztuhnout cca 1 hodinu.
4.Ztuhnuté papriky naskládáme do sklenic, do každé sklenice dáme 4 lžíce nálevu, ve kterém se papriky vařily a dolijeme olejem tak, aby byly papriky ponořené.
5. Sklenice uzavřeme a uložíme do lednice. Otevřenou sklenici bychom měli spotřebovat do 7-10 dní.
Tipy
- Když papriky zavaříme, vydrží nám v chladu a temnu i několik měsíců.
- Podáváme je jako chuťovku k vínu, k uzeninám a sýrům, jako součást salátů nebo tapas, k pečivu, na bagetu nebo do sendviče.
 
                Domácí Moravanka: Křupavá směs zeleniny ve sladkokyselém nálevu podle klasického českého receptu
 
                Nakládané okurky bez nálevu aneb rychlé zavařování bez vaření nálevu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková
 
						
				 
				
						
							 
			