Nakládaný hermelín je více než jen sýr; je to kulinární zážitek, který odráží bohatou tradici a chuť české kuchyně. Tento lahodný pokrm, který se často podává v hospodách a na rodinných oslavách, je dokonalým příkladem toho, jak jednoduché suroviny mohou vytvořit nezapomenutelné chutě, které zůstanou na jazyku dlouho po posledním soustu.
Hermelín, měkký sýr s bílou plísní na povrchu, je ideální pro nakládání díky své krémové textuře a mírně pikantní chuti, dokonale absorbuje bohaté aroma bylinek a oleje. Když se spojí s čerstvou bazalkou, sladkou červenou cibulí, intenzivními sušenými rajčaty, aromatickým česnekem, italskými bylinkami a černými olivami, vznikne symfonie chutí, která je hezky pestrá.
Zalití těchto surovin kvalitním rostlinným olejem není jen o konzervaci, ale je to o vytvoření pokladnice chutí, která se s každým dnem uležení stává jen lepší a lepší. Ať už jste gurmán nebo jen hledáte nový recept na zkoušku, nakládaný hermelín je dokonalou volbou pro každou příležitost. Nyní, když máte představu o tom, co nakládaný hermelín podle naší receptury představuje, pojďme se podívat na detailní recept, který vám umožní přenést tyto chutě přímo do vaší kuchyně.
Recept na nakládaný hermelín
Potřebné vybavení
- Uzavíratelná sklenice/nádoba
Suroviny
- 4 Hermelíny
- Bazalka (podle chuti, my využijeme vždy celý zakoupený květináč z potravin)
- 4 červená cibule (na plátky nakrájené)
- 200 g Sušených rajčat (pokrájená na jemno může být i s kapiemi)
- 1 celý česnek (prolisovaný)
- Italské bylinky (používáme sůl italské bylinky od Kotányi – můžete nahradit solí a směsí italských bylin)
- 200 g černých oliv
- 3 ks bobkového listu
- 6 ks celého pepře
- 4 ks nového koření
- 1 l kvalitního rostlinného oleje
Postup
- Nejprve si připravíme všechny suroviny do uvedených tvarů a velikostí.
- Česnek si prolisujeme a smícháme s italskou solí.
- Každý jednotlivý sýr rozkrojíme, abychom mohli vnitřek naplnit.
- Každý hermelín naplníme následovně: potřeme česnekem, přidáme nakrájená sušená rajčata, cibuli, olivy a jako poslední pokrájenou bazalku. Takto postupujeme u všech hermelínů.
- Jakmile máme naplněny všechny hermelíny, tak je přepůlíme (urychlíte tím proces změknutí a můžete servírovat menší porce, tím pádem Vám déle vydrží – možná ?).
- Do čisté sklenice vrstvíme hermelín, bazalku, tenké plátky červené cibule, sušená rajčata (tentokrát můžete nechat v celku, záleží na Vás, my máme rádi vše nakrájené), olivy (též můžete nechat v celku) a uvedené koření (bobkový list, pepř a nové koření).
- Jakmile vše máme vložené do dostatečně velké sklenice, tak zalijeme kvalitním rostlinným olejem.
- Takto naložený hermelín necháme odpočívat v lednici minimálně 3 – 5 dnů. Čím déle vydržíte, tím lépe budou rozložené chutě použitých surovin.
- Vychutnáte si s čerstvým pečivem a dobře vychlazenou sklenkou piva ?.
Video recept
Poznámky
- Co říkáte na náš recept na Nakládaný hermelín po Italsku??