Z droždí zdaleka nemusíme připravovat jen chléb, koláče nebo buchty. Tento poklad lze využít i pro přípravu polévky, nebo dokonce pomazánky. Mnozí z nás si obé pamatují z dětství. Ano, s drožďovou pomazánkou či polévkou je to tak, že buď ji milujete, nebo nesnášíte. Věřte ale, že když se správně ochutí, můžete směle zapomenout na nevábné „cosi“, co si možná pamatujete ze školní jídelny (i když zdaleka ne každá vaří špatně). Dejte drožďové pomazánce šanci, uvidíte, že neprohloupíte! Koneckonců, o tomto pokladu se zmiňuje i Česká televize ve svém pořadu Co naše babičky uměly a my jsme zapomněli. I taková pomazánka může oživit hřejivé vzpomínky na dětství.
Věděli jste, že taková pomazánka může pomoci i vašemu zdraví? Droždí (neboli kvasnice) je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Ty jsou prospěšné pro správné fungování nervové soustavy a metabolismu. Konzumace droždí může také zlepšit spánek a náladu a to díky podpoře produkce serotoninu. Drožďová pomazánka samozřejmě využívá tyto vlastnosti droždí a nabízí chutnou a výživnou variantu svačiny či večeře. Díky tepelné úpravě se velice zmírní charakteristické drožďové aroma, a tak si pomazánku mohou užít i citlivější jedinci. Vychutnat si ji mohou i ti, kdo se věnují zdravému stravování: běžné pečivo stačí nahradit fitness či lowcarb variantou.
Ingredience na přípravu pomazánky
- Cibule – 1 ks;
- Droždí – 4 kostky;
- Vejce – 2 ks;
- Sůl, pepř, mletá paprika, mletý kmín – podle potřeby;
- Kousek másla.
Na podávání:
- Kvalitní chléb;
- Nakrájená rajčata;
- Pažitka, jarní cibulka či jiné oblíbené čerstvé bylinky.
Postup přípravy drožďové pomazánky
- Cibuli nakrájejte na kostičky.
- V pánvi rozpalte máslo, na němž nechte cibuli zrůžovět.
- Poté na cibuli rozdrobte droždí, které nechte za stálého míchání rozpustit.
- Přidejte vajíčka, osolte, ochuťte paprikou a kmínem.
- Důkladně promíchejte.
- Vychladlou pomazánku namažte na dobrý chleba a posypte například zelenou pažitkou nebo jarní cibulkou. Skvělá budou i rajčata, kapie či jiná oblíbená zelenina.

Koleno na chleba – poctivá masová pomazánka s pikantním křenem
Zdroj: Autorský text, Česká televize, Healthline