Vůně jablek, to je taková milá připomínka krásných chvil. Máme ji spojenou jak s prázdninami, kdy si vychutnáváme navinulá letní jablíčka, tak s různými svátky, kdy se z kuchyně line vůně štrúdlu. A maminčin jablečný koláč, to je zase vůně dětství. Víte, že jablíčka jsou s námi už opravdu dlouho? Tradice pěstování jabloní u nás sahá až do roku 6500 před naším letopočtem. Logicky tedy mají jablka dlouhou historii i v české gastronomii. V České republice se pěstuje přes 500 odrůd.

Jde to i odlehčeně

Koláč, na nějž vám přinášíme recept, je klasickou pochoutkou. Zoufat si ale nemusí ani ti, kteří si z nějakého důvodu nemohou dovolit konzumovat jej v jeho původní podobě. Stačí provést několik úprav a vznikne verze odlehčená od lepku nebo laktózy. V dnešní době obchody nabízí bohatý výběr bezlaktózových variant mléčných výrobků a bezlepkových druhů mouky. Koláč bude snadné připravit i ve veganské verzi: máslo nahradíte například kokosovým olejem, místo vajec a smetany použijete rostlinnou náhražku.

Ingredience na těsto

  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 250 g;
  • Kypřicí prášek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 g;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ špetka;
  • Žloutek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 90 g;

Na jablečnou náplň

  • Jablka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 g;
  • Citronová šťáva –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4-5 lžic (dle kyselosti jablek).

Na smetanovou vrstvu

  • Zakysaná smetana nebo bílý jogurt –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 400 g;
  • Vaječný bílek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Kukuřičný škrob –⁠⁠⁠⁠⁠⁠  30 g;
  • Vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 g.
Obrázek k receptu: Báječně jablečně: Drobenkový koláč upečený "natošup"
Foto: YouTube/Ellen’s Kitchen, Recept na: Báječně jablečně: Drobenkový koláč upečený “natošup”

Postup přípravy nebeského koláče

  • Mouku smíchejte s kypřicím práškem a solí.
  • Studené máslo nakrájejte na kostičky a přidejte k mouce.
  • Dobře promíchejte, až směs získá drobenkovou konzistenci.
  • Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny a přidejte k těstu.
  • Opět vypracujte sypkou drobenku.
  • Dvě třetiny drobenky vsypte do dortové formy, upěchujte a vytvořte okraje vysoké asi 3 cm.
  • Formu vložte na 20 minut do lednice.
  • Zbylou drobenku dejte zamrazit.
  • Omytá a jadřinců zbavená jablka nakrájejte na kostky, k nimž přimíchejte citrónovou šťávu.
  • Přidejte 40 g cukru.
Obrázek k receptu: Báječně jablečně: Drobenkový koláč upečený "natošup"
Foto: YouTube/Ellen’s Kitchen, Recept na: Báječně jablečně: Drobenkový koláč upečený “natošup”
  • Oslazená jablka duste za občasného promíchání na mírném plamenu 10 minut.
  • V hlubší nádobě vyšlehejte tuhý sníh z bílků, 40 g krystalového a 1 lžičku vanilkového cukru.
  • Do sněhu opatrně vmíchejte zakysanou smetanu a kukuřičný škrob.
  • Dobře promíchejte, až vznikne hladká směs.
Obrázek k receptu: Báječně jablečně: Drobenkový koláč upečený "natošup"
Foto: YouTube/Ellen’s Kitchen, Recept na: Báječně jablečně: Drobenkový koláč upečený “natošup”
  • Na studené těsto vložte vychladlá jablka, rovnoměrně je rozložte.
  • Přilijte smetanovou náplň, zarovnejte ji.
Obrázek receptu na kynutý koláč s drobenkou.

Zlatavý Drobenkový koláč z kynutého těsta s ovocem, tradiční recept a vzpomínka na dětství

Obrázek k receptu: Báječně jablečně: Drobenkový koláč upečený "natošup"
Foto: YouTube/Ellen’s Kitchen, Recept na: Báječně jablečně: Drobenkový koláč upečený “natošup”
  • Nakonec koláč posypte drobenkou.
  • Pečte po dobu 40–45 minut v troubě předehřáté na 170°C.
Obrázek k receptu: Báječně jablečně: Drobenkový koláč upečený "natošup"
Foto: YouTube/Ellen’s Kitchen, Recept na: Báječně jablečně: Drobenkový koláč upečený “natošup”
  • Po vytažení z trouby se koláč může zdát trochu nafouknutý. Během několika minut se vrátí k normálu, nadýchanost mu ale zůstane.
  • Koláč můžete posypat moučkovým cukrem.
Obrázek receptu na Broskvový koláč s vanilkovým krémem, jemný dezert k nedělní kávě

Recept na drobenkový koláč, který se dědí z generace na generaci! Neobvyklá vrstva ho dělá naprosto jedinečným

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest