Vůně jablek, to je taková milá připomínka krásných chvil. Máme ji spojenou jak s prázdninami, kdy si vychutnáváme navinulá letní jablíčka, tak s různými svátky, kdy se z kuchyně line vůně štrúdlu. A maminčin jablečný koláč, to je zase vůně dětství. Víte, že jablíčka jsou s námi už opravdu dlouho? Tradice pěstování jabloní u nás sahá až do roku 6500 před naším letopočtem. Logicky tedy mají jablka dlouhou historii i v české gastronomii. V České republice se pěstuje přes 500 odrůd.
Jde to i odlehčeně
Koláč, na nějž vám přinášíme recept, je klasickou pochoutkou. Zoufat si ale nemusí ani ti, kteří si z nějakého důvodu nemohou dovolit konzumovat jej v jeho původní podobě. Stačí provést několik úprav a vznikne verze odlehčená od lepku nebo laktózy. V dnešní době obchody nabízí bohatý výběr bezlaktózových variant mléčných výrobků a bezlepkových druhů mouky. Koláč bude snadné připravit i ve veganské verzi: máslo nahradíte například kokosovým olejem, místo vajec a smetany použijete rostlinnou náhražku.
Ingredience na těsto
- Hladká mouka – 250 g;
- Kypřicí prášek – 1 lžička;
- Cukr krystal – 40 g;
- Sůl – špetka;
- Žloutek – 2 ks;
- Máslo – 90 g;
Na jablečnou náplň
- Jablka – 500 g;
- Cukr krystal – 40 g;
- Citronová šťáva – 4-5 lžic (dle kyselosti jablek).
Na smetanovou vrstvu
- Zakysaná smetana nebo bílý jogurt – 400 g;
- Vaječný bílek – 2 ks;
- Kukuřičný škrob – 30 g;
- Vanilkový cukr – 1 lžička;
- Cukr krystal – 40 g.
Postup přípravy nebeského koláče
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem a solí.
- Studené máslo nakrájejte na kostičky a přidejte k mouce.
- Dobře promíchejte, až směs získá drobenkovou konzistenci.
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny a přidejte k těstu.
- Opět vypracujte sypkou drobenku.
- Dvě třetiny drobenky vsypte do dortové formy, upěchujte a vytvořte okraje vysoké asi 3 cm.
- Formu vložte na 20 minut do lednice.
- Zbylou drobenku dejte zamrazit.
- Omytá a jadřinců zbavená jablka nakrájejte na kostky, k nimž přimíchejte citrónovou šťávu.
- Přidejte 40 g cukru.
- Oslazená jablka duste za občasného promíchání na mírném plamenu 10 minut.
- V hlubší nádobě vyšlehejte tuhý sníh z bílků, 40 g krystalového a 1 lžičku vanilkového cukru.
- Do sněhu opatrně vmíchejte zakysanou smetanu a kukuřičný škrob.
- Dobře promíchejte, až vznikne hladká směs.
- Na studené těsto vložte vychladlá jablka, rovnoměrně je rozložte.
- Přilijte smetanovou náplň, zarovnejte ji.

Zlatavý Drobenkový koláč z kynutého těsta s ovocem, tradiční recept a vzpomínka na dětství
- Nakonec koláč posypte drobenkou.
- Pečte po dobu 40–45 minut v troubě předehřáté na 170°C.
- Po vytažení z trouby se koláč může zdát trochu nafouknutý. Během několika minut se vrátí k normálu, nadýchanost mu ale zůstane.
- Koláč můžete posypat moučkovým cukrem.

Recept na drobenkový koláč, který se dědí z generace na generaci! Neobvyklá vrstva ho dělá naprosto jedinečným
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie