Připravili jste už někdy koláč pouze z drobenky, náplně a ovoce? Žádné těsto, nic, jenom vyrobit drobenku, přidat náplň a ovoce. A samozřejmě upéct. Borůvky a drobenka je totiž nerozlučná dvojice, která v sobě skrývá celé léto a dokáže vytvořit kouzlo na plechu. A právě tento koláč pekly babičky hned v neděli ráno, aby byl hotový, než se celá rodina probudí a usadí ke stolu.
Je to typ koláče, který si nehraje na luxusní dorty, protože nemusí – nikdo na něj stejně nemá. Křupavá drobenka a šťavnaté borůvky, to je přesně typ pečení, který voní domovem. Ať už ho podáváte k snídani, k odpolední kávě anebo na zahradním pikniku, je to ovocný koláč, který nikdy nezklame a vykouzlí úsměv na tváři každému, kdo ochutná.
Recept na nedělní borůvkový koláč
Ingredience potřebné na drobenku
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g másla
- 7 lžic cukru
Suroviny na náplň
- 500 g tvarohu
- 400 g zakysané smetany
- 100 ml smetany na vaření
- 2 sáčky vanikového pudinku v prášku
- 5 lžic sirupu nebo medu
- 200 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
Postup přípravy borůvkového koláče
1. Z mouky, změklého másla a cukru vypracujeme drobenku. 1/4 odebereme do mističky a do zbytku vmícháme prášek do pečiva.
2. Drobenku s práškem do pečiva nasypeme do formy s pečícím papírem a rukama důkladně utlačíme.
3. Smícháme ingredience na náplň, vyšleháme a naneseme na korpus z drobenky. Na náplň posypeme borůvky.
4. Vrch koláče posypeme zbytkem drobenky.
5. Pečeme v troubě na 170 stupňů cca 45 minut.
Tip: Když nemáme k dispozici borůvky, můžeme je nahradit jiným bobulovitým ovocem.

Kynuté borůvkové knedlíky: Nestárnoucí česká klasika v pár jednoduchých krocích

Jogurtový koláč s ovocem: Ideální moučník na léto
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková