Tento recept na slané domácí pečivo musíte vyzkoušet: Tyto kynuté rohlíky plněné šunkou a sýrem jsou oblíbenou pochoutkou, které si můžeme snadno připravit doma. Pečivo se hodí pro rodinné večeře nebo jako svačina pro děti do školy.
Představte si, jak se po bytě rozvine vůně rohlíků, propojené s vůní rozpečeného sýra. Tyto rohlíky jsou nejen neodolatelně chutné, ale také můžete s jejich náplněmi kreativně experimentovat, to vše záleží na vašich chutích a kreativitě. Uvidíte, že tyto rohlíky jsou skvělou volbou pro malé i velké gurmány.
Recept na Kynuté rohlíky plněné šunkou a sýrem
Potřebné vybavení
- Troubu
- 2 plechy vyložené pečícím papírem
- Váleček
- Kuchyňský robot pokud nemáte, nahradí ho vaše ruce
- mísu
Suroviny
Těsto na rohlíky:
- 250 ml vlažné vody
- 600 g hladké mouky
- 1 ks vejce
- 1 balíček sušeného droždí (nebo 1/2 čerstvého droždí)
- 1 lžíce másla (rozpuštěného)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oregana
Náplň:
- 300 g vepřová šunka – plátky (můžeme použít salám či jiný druh šunky)
- 300 g chedar sýr – plátky (můžeme použít jiný druh sýru)
- 1 ks vejce (na potření)
- Italská bylinková sůl Kotanyi (na osolení rohlíků, můžeme nahradit solí a sušenými bylinkami)
Postup
- Nejprve si zaděláme v míse kvásek – z vlažné vody, droždí a cukru.
- Následně přidáme hladkou mouku, vejce, sůl, oregano a rozpuštěné vlažné máslo.
- Ze všech surovin vypracujeme krásné hladké těsto. Pokud máte doma kuchyňského robota, je to snadnější práce. Když nemáte robota musí vaše ruce více “zabrat”.😊
- Jakmile máme krásné hladké, nelepivé těsto, dáme ho kynout na teplé místo. Pro urychlení kynutí můžeme dát mísu s těstem do hrnce s teplou vodou.
- Když těsto zvětší svůj objem o dvě velikosti, můžeme přejít k tvoření rohlíků.
- Těsto si rozdělíme na 12 stejných kusů.
- Jednotlivé kusy si pomocí válečku vyválíme do tvaru trojúhelníku a položíme na ně plátek šunky a sýra. Poté zarolujeme trojúhelník do ruličky = rohlíku.
- Takto vytvořené rohlíky necháme na plechu vyloženým pečícím papírem odpočívat 20 minut, pod utěrkou.
- Když rohlíky odpočívají, předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Po uplynutí 20 minut, rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a osolíme bylinkovou solí.
- Dáme péct do předehřáté trouby na 15 – 20 minut.
- Jakmile rohlíky zezlátnou, vyndáme je a necháme vychladnout na mřížce.
- Nechte si chutnat.