Zavařování ovoce je jedním z nejstarších a nejpraktičtějších způsobů, jak si uchovat úrodu na delší dobu. V posledních letech se ale stále častěji experimentuje s chuťovými profily, a tak se objevují i nečekané kombinace. Angrešt, který tradičně zavařujeme do sladkých džemů a kompotů, se perfektně hodí i k zavařování do sladkoslaného nálevu s bylinkami a česnekem. Je to unikátní a chuťově velmi zajímavá alternativa ke klasickým zavařeninám. Jedná se o pochoutku, která je perfektní pro dochucení salátů, omáček, masových pokrmů a dokonce i slaných dezertů. Navíc je její příprava velmi jednoduchá a rychlá.

Angrešt, bobulovité ovoce, které mnozí znají z babiččiny zahrady, má svou historii i v léčitelství. V tradiční medicíně se používal pro podporu trávení a posílení imunity. Jeho kyselá chuť je charakteristická a dobře se snoubí jak se sladkými, tak i se slanými pokrmy. Angrešt byl původně hojně pěstován ve středověké Evropě a v Anglii a dnes se opět vrací do obliby.

Recept na nakládaný angrešt

Délka přípravy 15 minut, délka tepelné úpravy 10 minut, Počet porcí – 1 sklenice o objemu 500 ml.

Ingredience k přípravě

Na jednu sklenici:

  • 250 až 350 g angreštu
  • 1 list rybízu
  • 2 listy třešně
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka kopru
  • 2 lžíce jablečného octa (6 %)

Nálev:

  • 1000 ml vody
  • 2 lžíce soli
  • 4 lžíce cukru

Postup přípravy

Obrázek k receptu na nakládaný angrešt
Foto: Cooky.cz, recept na nakládaný angrešt

1. Než se pustíte do přípravy, je nutné si řádně připravit a sterilizovat sklenice. Důkladně je umyjte a vložte do velkého hrnce s vroucí vodou, kde je nechte sterilizovat po dobu nejméně 10 minut. Mezitím si připravte všechny ingredience.

2. Na dno sklenice vložte list rybízu, dva listy třešně, celý stroužek česneku a snítku kopru. Je důležité, aby byly bylinky čerstvé, protože dodají angreštu jedinečnou vůni a chuť.

3. Poté sklenici naplňte omytým angreštem. Angrešt je potřeba důkladně očistit a odstranit stopky. Pro nakládání se hodí pevný a zralý angrešt, který se při tepelné úpravě nerozvaří.

4. Do rychlovarné konvice nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do sklenice opatrně nalijte vroucí vodu tak, aby byl angrešt kompletně ponořený.

5. Sklenici přiklopte víčkem a nechte ji 5 minut odpočívat, aby se angrešt spařil. Tento krok pomůže z angreštu vytáhnout přebytečnou kyselost a připraví ho na další proces.

6. Po 5 minutách opatrně slijte horkou vodu do hrnce. Tuto vodu nyní smíchejte se solí a cukrem a přiveďte ji k varu.

7. Vařte na mírném plameni po dobu 2 až 3 minut, dokud se všechny ingredience zcela nerozpustí a nevytvoří se čirý nálev.

8. Mezitím do sklenice s angreštem nalijte jablečný ocet.

9. Nakonec vroucí nálev nalijte do sklenice, aby se angrešt zavařil. Je důležité nalévat nálev až po okraj, aby ve sklenici nezůstal žádný vzduch.

10. Sklenici pevně uzavřete víčkem a otočte ji dnem vzhůru. Sklenici přikryjte dekou nebo utěrkou a nechte ji takto pomalu vychladnout.

11. Pomalé chladnutí pomůže vytvořit ve sklenici vakuum, což je důležité pro dlouhodobé skladování.

Obrázek k receptu: Švestky jako čerstvé i v zimě: S tímto tipem vám při sterilování nepopraskají!

Čerstvé švestky zavařuji jedině tímto způsobem. Zatím nikdy neztratily svou chuť a strukturu

Tipy redakce

  • Sterilizace sklenic: Pro dokonalou sterilizaci sklenic je důležité je před použitím důkladně vyvařit ve vroucí vodě po dobu alespoň 10 minut. Správná sterilizace zabrání zkažení zavařeniny a prodlouží její trvanlivost.
  • Ochucení nálevu: Kromě rybízu, třešní a česneku můžete nálev obohatit například o kuličky černého pepře, hořčičná semínka nebo kousek křenu, který dodá nálevu pikantní chuť. Také se hodí pár plátků čerstvého zázvoru pro ostřejší nádech.
  • Správné skladování: Nakládaný angrešt skladujte na tmavém a chladném místě, například ve spíži nebo sklepě. Takto zavařený angrešt vydrží v perfektním stavu několik měsíců.
  • Využití v kuchyni: Nakládaný angrešt se hodí jako příloha k pečeným masům, například vepřovému. Jeho kyselá chuť skvěle vyvažuje tučný pokrm. Také se hodí do salátů s kozím sýrem nebo jako netradiční doplněk k sýrovým prkénkům.
Obrázek receptu na nakládanou krkovici upečenou doma v troubě.

Nakládaná krkovice upečená doma v troubě: Masová delikatesa ze sklenice

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest