5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Hledáte nový a neotřelý recept na polévku, která vás nejen zasytí, ale také nadchne svou netradiční kombinací chutí? Máme pro vás recept na zeleninovou polévku s tvarůžkovými noky. Ano, opravdu je to polévka z Olomouckých tvarůžků…Tento recept se rychle stává oblíbený a dobývá domácnosti díky své jednoduchosti a neodolatelné chuti. Zeleninová polévka je klasika, ale přidáním tvarůžkových noků ji povyšujete na úplně novou úroveň. Nebojte se experimentovat s něčím novým a překvapte své okolí tímto lahodným pokrmem.

Tato kombinace je hutná a zdravá, plná vitamínů ze zeleniny. Příprava celého pokrmu včetně noků je velmi snadná, takže ji zvládnou i začátečníci v kuchyni. Základem této polévky je zeleninový vývar, do kterého přidáme spoustu čerstvé zeleniny. Tvarůžkové noky dodají polévce neodolatelný sýrový nádech, který skvěle kontrastuje s chutí zeleniny.

Polévka je skvělá nejen pro rodinné obědy, ale také jako výživná večeře po náročném dni.

A co je na tvarůžkové zeleninové polévce nejlepší?

Tento recept je nejen lahodný, ale také finančně nenákladný. Většinu ingrediencí máte pravděpodobně už doma, takže vám příprava této úžasné polévky nezruinuje rodinný rozpočet. Neváhejte a pusťte se do vaření.

Obrazek: tvaruzky.cz, Bohatá zeleninová polévka s noky z Olomouckých tvarůžků

Recept na Zeleninovou polévku s Tvarůžkovými Noky

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Porcí 4
Vaříme Zeleninovou polévku s Tvarůžkovými Noky

Potřebné vybavení

  • Větší hrnec
  • Pánev
  • škrabku
  • Nůž

Suroviny

Noky:

  • 100 g olomouckých tvarůžků
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • kmín (volitelný)

Zeleninová polévka:

  • 50 g másla
  • 100 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 100 g květáku
  • 1 ks cibule
  • sůl, pepř (na dochucení)
  • čerstvé bylinky – libeček, pažitka, petrželka
  • 1,5 l vody

Postup 

Zeleninová polévka:

  • Nejprve si očistíme zeleninu a nakrájíme na tvary, které máte rádi v polévce, někdo raději strouhanou, někdo čtverečky nebo na plátky. My zvolili na plátky.
  • Do hrnce dáme máslo na kterém osmahneme všechnu zeleninu téměř do hněda.
  • Zeleninu zalijeme vodou a osolíme a opepříme, s nasekaným libečkem povaříme.
  • Vaříme cca 45 minut bez poklice na mírném plameni.
  • Mezitím si připravíme tvarůžkové noky.

Tvarůžkové noky:

  • Na pánvičce si rozpustíme máslo a zaprášíme moukou. Vytvoříme tmavší jíšku.
  • Do jíšky dáme pokrájené tvarůžky a kmín.
  • Za stálého míchání necháme tvarůžky zasmahnout do jíšky.
  • Ze vzniklé směsi vykrajujeme lžičkou malé noky, které pokládáme do naservírované polévky na talíři.
  • Talíř ještě dozdobíme pažitkou a petrželkou a můžeme podávat.
  • Dobrou chuť.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: 90 Kč
Chod: Oběd, Polévka, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: noky, olomoucké tvarůžky, polévka, zelenina, zeleninová polévka
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest