Borůvkový koláč nezklame nikdy a nikoho. Jeho typicky návyková chuť má neodolatelný letní charakter, díky kterému jsme často ochotni vyrazit do lesa na procházku. Borůvky totiž přeměňují koláč na vláčný a barevná dezert, na druhou stranu jogurt v těstě zajišťuje lehkost a jemnost. S dezertem z borůvek prostě nikdy neuděláte chybu, ať je jeho účel jakýkoliv.
Pokud se rozhodnete tento skvělý koláč z jogurtového těsta upéct, v jeho výsledné chuti hrají roli důležité aspekty. Samozřejmě během léta jsou nejlepší čerstvé lesní borůvky, ty prostě nemají konkurenci. V zimě máte na výběr ze dvou možností – v lepším případě máte zamražené lesní borůvky z léta (nebo je zamražené koupíte), nebo použijete koupené kanadské borůvky. Jasně, každému chutná něco jiného, ale dle mého názoru jsou lepší mražené lesní, než čerstvé kanadské.
Recept na borůvkový koláč
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 ml polohrubé mouky
- 250 ml cukru
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 50 g vlažného rozpuštěného másla
- 1,5 kelímku bílého jogurtu
- 900 ml borůvek
Drobenka:
- 150 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 100 g moučkového cukru
Postup přípravy borůvkového koláče krok za krokem
1. Mouku prosejeme do mísy a smícháme s kypřícím práškem.
2. Přidáme cukr, vejce, vlažné máslo a jogurt a umícháme dohladka v těsto.
3. Plech o velikosti cca 24×36 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou.

Vláčný borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou – rychlá příprava, lahodná chuť
4. Vlijeme těsto, urovnáme a posypeme borůvkami a drobenkou.
5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 40 minut podle typu trouby.
Zajímavost o borůvkách
Borůvky byly v minulosti používány jako léčivý plod, který pomáhal se záněty nebo očními problémy. Dnes se ve velké míře využívají hlavně v kuchyni, ale také ve farmacii.
O borůvkách je nejznámější asi fakt, že jsou enormně bohaté na antioxidanty a patří mezí nejzdravější ovoce vůbec!

Snadný koláč s ovocem z jogurtového těsta

Jednoduchý obrácený borůvkový koláč z jogurtového těsta
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI