Chcete vytvořit něco opravdu rychlého a navíc zdravého, co bude i chutnat skvěle? Míváte v zahrádce v létě tolik dýní, že nevíte, co s nimi? Pak vás nadchne tento recept, ve kterém zužitkujete jak dýně, tak jablka.
Dnešní recept z jablek, dýní, švestek a ořechů je nepečený a neobsahuje řádný cukr ani mouku, pouze přírodní suroviny plné vitamínů. Recept si uložte na později, protože jak přijde léto, tak si na něj určitě vzpomenete!
Recept na nepečený jablečno-dýňový dezert: Rychlý, zdravý a bez pečení
Ingredience na přípravu těsta
- 80 g sušených švestek
- 50 g dýňových semínek (loupaných)
- 60 g vlašských ořechů
- 200 g čokoládových sušenek
- 70 g másla
Ingredience na náplň
- 500 g dýně
- 20 g želatiny
- 100 ml vody
- 80 g cukru nebo sladidlo
- Šťava z 1/2 citrónu
- skořice podle chuti
Ingredience na polevu
- 15 g želatiny a 80 g vody
- 2 jablka
- 60 g třtinového cukru
- skořice dle chuti
- 1 pomeranč
- 1/2 citrónu
- 60 g vlašských ořechů
Postup přípravy
1. V sekáčku si rozdrtíme švestky, dýňová semínka, ořechy a sušenky. Všechno smícháme s rozpuštěným máslem a narovnáme do vyšší formy 22×22 cm celé vystlané pečícím papírem.
2. Sypkou hmotu uhladíme a dnem skleničky zatlačíme ve formě.
3. Dýni oloupeme, nakrájíme na menší kostky a zalijeme vodou. Vaříme v kastrolu cca 10-12 minut.
4. 20 g želatiny namočíme do 100 ml vody a rozmícháme. Necháme rozpustit.
5. Uvařenou dýni scedíme, přidáme sladidlo, skořice, šťávu z 1/2 citrónu a rozpuštěnou želatinu. Rozmixujeme ručním mixérem a nalijeme na korpus do formy. Necháme zchladit.
6. V misce si smícháme 15 g želatiny a 80 g vody, necháme rozpustit.
7. Jablka zbavíme jádřince a se sloupkou nakrájíme na malé kousky. Dáme ohřívat do kastrolu, kam přidáme cukr, skořici, šťávu z pomeranče a z 1/2 citrónu a nasekané vlašské ořechy. Ohříváme do rozpuštění cukru a změknutí jablek.
8. Směs přendáme do misky, přidáme rozpuštěnou želatinu a rozmícháme. Celou směs nalijeme do formy a necháme v lednici 4-5 hodin chladit.
Servírování
Dezert servírujeme vychlazený jako osvěžující zdravou pochoutku. Můžeme ozdobit šlehačkou, nastrouhanou čokoládou, nebo plátky sušených jablek.