Taky jste slyšeli nepsané pravidlo, že muži jsou nejlepší kuchaři? Nebo i pekaři? V tomto případě, samozřejmě i v mnohých jiných, to určitě platí, protože určitě i vám se to už nejednou potvrdilo. Jeden šikovný kuchař vymyslel tento speciálně vypadající nepečený dortík, který působí tak trochu záhadně, ale když se do něj zakousnete, zjistíte, že máte nebe v puse.

Toto je typ dortu, který působí profesionálně, ale zvládne jej připravit i běžná hospodyňka. Ve světě cukrářství se tento dort řadí do skupiny reverzních dortů – kdy se zdobení nebo ovoce umístí na dno formy a po vychlazení a ztuhnutí se dort obrátí. Díky tomu vznikne dokonale hladký povrch a uvnitř zůstane krásná mozaika banánů nebo jiného zdobení či ovoce.

Recept na nepečený Čokoládovo-banánový dort

Ingredience nezbytné na přípravu tzv. reverzního – obráceného dortu

  • forma o průměru 24-26 cm

Pudink

  • 35 g čokoládového pudinku v prášku
  • 5 dcl mléka
  • 30 g cukru

Želatina

  • 40 g sypké želatiny
  • 1,5 dcl vody

Čokoládová hmota

  • 300 g čokolády na vaření
  • 1,5 dcl mléka

Ovocná složka

  • 5 banánů

Krém

  • 400 g zakysané smetany
  • 250 g tučného měkkého tvarohu
  • 50 g kakaa
  • 70 g cukru moučky

Korpus po otočení

  • čokoládové sušenky (8-12 ks – dle potřeby)

Postup přípravy obráceného dortu

1. Z čokopudinku v prášku, krupicového cukru a mléka uvaříme hustší pudink. 3,5 dcl mléka dáme vařit s cukrem, v 1,5 dcl mléka rozmícháme pudink a vlijeme do vařícího mléka s cukrem, mícháme než zhoustne a ihned odstavíme, nenecháváme dlouho vařit. Pudink necháme řádně vychladit (trvá to asi 2 hodiny).

2. Do misky nasypeme želatinu, zalijeme vodou, rozmícháme a necháme nabobtnat.

3. Připravíme si vodní lázeň a v misce v ní rozpustíme čokoládu za občasného míchání, poté přilijeme horké mléko a metličkou rozmícháme dohladka. Čokoládovou hmotu ve vodní lázni odložíme stranou.

4. Dno dortové formy pečlivě vyložíme potravinářskou folií.

5. Banány oloupeme a každý rozkrojíme na 3 stejné části.

5. Banány postavíme do formy svisle a rovnoměrně nimi pokryjeme dno formy.

6. Do velké misky vložíme zakysanou smetanu, tvaroh, kakao a cukr moučku a šlehačem vše prošleháme. Do mísy přidáme vychlazený pudink a horkou čokoládu. vyšleháme hladký krém.

7. Nakonec přidáme nabobtnanou želatinu a krátce prohledáme,pouze do spojení surovin.

8. Formu s banány naplníme krémem, ideálně naběračkou, aby se nám banány neposunuli a nepřevrátily.

9. Na povrch krému položíme několik čokoládových sušenek, které budou po vyklopení dortu tvořit spodní korpus.

10. Hotový dort vložíme do lednice na 4-5 hodin, ideálně do druhého dne, aby pořádně ztuhl.

Po vychladnutí a ztuhnutí dort vyklopíme a stáhneme foliii.
Foto: KucharVlada, Po vychladnutí a ztuhnutí dort vyklopíme a stáhneme foliii.

Po vychlazení dort opatrně otočíme a stáhneme potravinářskou folii a můžeme krájet. Přejeme hodně trpělivosti a dobrou chuť!

Obrázek k receptu na banánovou střechu

Sváteční banánová střecha z kakaových sušenek s pudinkovým krémem: Nepečený dezert, který ozdobí vaši tabuli cobydup

Obrázek k receptu na nepečený jablečný dort

Nepečený jablečný dort se základem z dlouhých piškotů: Vděčný zákusek s pudinkem a skořicí, který se hodí nejen k podzimnímu posezení

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest