Taky jste slyšeli nepsané pravidlo, že muži jsou nejlepší kuchaři? Nebo i pekaři? V tomto případě, samozřejmě i v mnohých jiných, to určitě platí, protože určitě i vám se to už nejednou potvrdilo. Jeden šikovný kuchař vymyslel tento speciálně vypadající nepečený dortík, který působí tak trochu záhadně, ale když se do něj zakousnete, zjistíte, že máte nebe v puse.
Toto je typ dortu, který působí profesionálně, ale zvládne jej připravit i běžná hospodyňka. Ve světě cukrářství se tento dort řadí do skupiny „reverzních dortů“ – kdy se zdobení nebo ovoce umístí na dno formy a po vychlazení a ztuhnutí se dort obrátí. Díky tomu vznikne dokonale hladký povrch a uvnitř zůstane krásná mozaika banánů nebo jiného zdobení či ovoce.
Recept na nepečený Čokoládovo-banánový dort
Ingredience nezbytné na přípravu tzv. reverzního – obráceného dortu
- forma o průměru 24-26 cm
Pudink
- 35 g čokoládového pudinku v prášku
- 5 dcl mléka
- 30 g cukru
Želatina
- 40 g sypké želatiny
- 1,5 dcl vody
Čokoládová hmota
- 300 g čokolády na vaření
- 1,5 dcl mléka
Ovocná složka
- 5 banánů
Krém
- 400 g zakysané smetany
- 250 g tučného měkkého tvarohu
- 50 g kakaa
- 70 g cukru moučky
Korpus po otočení
- čokoládové sušenky (8-12 ks – dle potřeby)
Postup přípravy obráceného dortu
1. Z čokopudinku v prášku, krupicového cukru a mléka uvaříme hustší pudink. 3,5 dcl mléka dáme vařit s cukrem, v 1,5 dcl mléka rozmícháme pudink a vlijeme do vařícího mléka s cukrem, mícháme než zhoustne a ihned odstavíme, nenecháváme dlouho vařit. Pudink necháme řádně vychladit (trvá to asi 2 hodiny).
2. Do misky nasypeme želatinu, zalijeme vodou, rozmícháme a necháme nabobtnat.
3. Připravíme si vodní lázeň a v misce v ní rozpustíme čokoládu za občasného míchání, poté přilijeme horké mléko a metličkou rozmícháme dohladka. Čokoládovou hmotu ve vodní lázni odložíme stranou.
4. Dno dortové formy pečlivě vyložíme potravinářskou folií.
5. Banány oloupeme a každý rozkrojíme na 3 stejné části.
5. Banány postavíme do formy svisle a rovnoměrně nimi pokryjeme dno formy.
6. Do velké misky vložíme zakysanou smetanu, tvaroh, kakao a cukr moučku a šlehačem vše prošleháme. Do mísy přidáme vychlazený pudink a horkou čokoládu. vyšleháme hladký krém.
7. Nakonec přidáme nabobtnanou želatinu a krátce prohledáme,pouze do spojení surovin.
8. Formu s banány naplníme krémem, ideálně naběračkou, aby se nám banány neposunuli a nepřevrátily.
9. Na povrch krému položíme několik čokoládových sušenek, které budou po vyklopení dortu tvořit spodní korpus.
10. Hotový dort vložíme do lednice na 4-5 hodin, ideálně do druhého dne, aby pořádně ztuhl.

Po vychlazení dort opatrně otočíme a stáhneme potravinářskou folii a můžeme krájet. Přejeme hodně trpělivosti a dobrou chuť!
Sváteční banánová střecha z kakaových sušenek s pudinkovým krémem: Nepečený dezert, který ozdobí vaši tabuli cobydup
Nepečený jablečný dort se základem z dlouhých piškotů: Vděčný zákusek s pudinkem a skořicí, který se hodí nejen k podzimnímu posezení
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková