Tento nepečený dort si pamatujeme z dětství, kdy se podával na každé rodinné oslavě. Jeho netradiční přezdívka „mokrý pes“ možná není nejpůvabnější, za to chuť je nezapomenutelná. Měkké piškoty nasáklé jablečnou směsí a šlehačkou vytváří dokonalou kombinaci, která se rozplývá na jazyku.

Jablka obsahují pektin, který při vaření přirozeně zahušťuje směs a dává právě tomuto nepečeném dezertu z jablek tu správnou konzistenci. Hřebíček a skořice pak dodávají typické vánoční aroma, které z tohoto dezertu dělá skutečný zážitek pro všechny smysly.

Recept na nepečený dort s jablky a piškoty

Doba přípravy 30 minut + 4 hodiny chlazení.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg jablek
  • 3 ks hřebíčku
  • 2 čajové lžíce citrónové šťávy
  • 8 polévkových lžic krupicového cukru
  • 2 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 2 balení piškotů
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • skořice mletá podle chuti

Postup přípravy jablečného nepečeného dortu

1. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na kostičky.

2. Zalijte 200 ml vody, přidejte hřebíček a citronovou šťávu a přiveďte k varu.

3. Vařte 5 minut, vyjměte hřebíček, pak hmotu párkrát pomačkejte šťouchadlem na brambory tak, aby některá jablka byla rozdrcená a některá ještě pevná. Oslaďte cukrem.

4. Pudink rozmíchejte ve 400 ml studené vody a vlijte k jablečné směsi.

Obrázek k receptu na nepečený jablečný dort
Foto: cooky.cz, Jablečný nepečený dort mokrý pes

5. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 2 minuty.

6. Dortovou formu o průměru 22 cm vypláchněte studenou vodou, vyložte vrstvou piškotů, zalijte třetinou jablečné směsi a stejným způsobem tvořte další vrstvy do vypotřebování surovin.

7. Nechte úplně vychladnout a ztuhnout, potom potřete ušlehanou smetanou, uhlaďte a uložte alespoň na hodinu do lednice. Před podáváním poprašte skořicí.

Tipy redakce

  • Správná konzistence jablečné směsi: Šťouchadlo na brambory použijte jen zlehka – chcete docílit směsi s kousky jablek, ne příliš hladkého pyré. Část jablek nechte na větší kusy pro zajímavější texturu.
  • Vypláchnutí formy: Studenou vodou vypláchnutá forma pomůže k tomu, aby se dort lépe vyjímal z nádoby. Nadbytečnou vodu před skládáním surovin vylijte.
  • Střídání vrstev: Začínáte piškoty, pak jablečná směs. Celkem máte tři vrstvy piškotů a tři vrstvy jablečné směsi – poslední vrstva by měla být z piškotů.
  • Alternativa k potření smetanou: Dort nemusíte nutně potírat smetanou. Nechte ho vychladit a ztuhnout, nakrájejte na řezy a podávejte s kopečkem šlehačky či zakysané smetany.
Obrázek receptu na Jablíčkový sen z lednice: Nepečený dort z jablek a piškotů

Jablíčkový sen z lednice: Nepečený dort z jablek a piškotů do horkých dnů

Obrázek receptu na Nepečený cheesecake z Lotus sušenek s Mascarpone a mandarinkami - mandarinkový sen bez pečení

Nepečený cheesecake z lotus sušenek s mascarpone a mandarinkami: Mandarinkový sen bez pečení

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest