Tento nepečený dort jsem nedělala strašně dlouho, úplně jsem na něj zapomněla – a to je velká škoda! Přitom je tak dobrý, krémový a skoro bez práce. Vlastně se hodí pro každého, kdo dostane chuť na něco sladkého, ale nechce trávit hodiny v kuchyni. Je to úžasná rychlovka, která si u nás vždycky našla místo. Vždycky se spoléhám na to, že stačí jen pár základních surovin, které má člověk běžně doma, a výsledek je zaručeně fantastický.
Letos jsem se ale rozhodla pro malý hokus pokus a přidala jsem navíc marmeládu.. a to bylo přesně to, co tento dort potřeboval. Zatímco základ ze zakysané smetany a vanilkového cukru funguje skvěle i samotný, ovocná vrstva přidá osvěžující kyselost. Klidně můžete použít cokoliv, co máte rádi – třeba teď, když začínají dozrávat čerstvé jahody, to bude božské. Ale vážně, dortík je vynikající i bez ovoce. Tak doufám, že jsem vám udělala chutě, a přeji Vám dobrou chuť! Mějte se krásně a já jdu na dortík – mňam! Můj tip zní: Pokud chcete dortu dodat ještě luxusnější nádech, piškoty před prokládáním krátce namočte do silné černé kávy, podobně jako u tiramisu. Dodá to dezertu hloubku chuti, ale prodlouží to dobu, než ztuhne.
Recept na nepečený piškotový dort se zakysanou smetanou
Příprava dortu trvá pouhých 10 minut. Chlazení je nutné, minimálně 4 hodiny. Dort je určen na menší formu a poskytne 6 až 8 porcí.
- Příprava (aktivní čas): cca 10 minut
- Chlazení (pasivní čas): minimálně 4 hodiny
- Celková doba přípravy: cca 4 hodiny a 10 minut
Ingredience k přípravě nepečeného dortu
- Cca 1 balíček kulatých piškotů
- 4 kelímky zakysané smetany (15% nebo 18% tuku)
- 4 balíčky vanilkového cukru
- Marmeláda nebo čerstvé ovoce (např. jahody nebo maliny) – volitelné
- Čokoláda nebo cukrářské zdobení – na ozdobu
Postup při přípravě báječného nepečeného dortu
1. Do každého kelímku zakysané smetany dejte jeden vanilkový cukr a důkladně rozmíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
2. Dále si připravte jakoukoliv formu (například menší chlebíčkovou formu nebo dortovou formu) a vyložte ji potravinovou fólií pro snadné vyklopení hotového dortu.
3. Na dno formy naskládejte první vrstvu piškotů těsně vedle sebe.
4. Na piškoty naneste rovnoměrnou vrstvu ochucené zakysané smetany (použijte zhruba 1/3 celkového množství).
5. Pokračujte střídavě s dalšími vrstvami. Následuje druhá vrstva piškotů, na kterou můžete dát vrstvu marmelády nebo čerstvého ovoce (pokud používáte).
6. Poté přidejte další vrstvu piškotů a pokryjte je zbylou zakysanou smetanou.
7. Dort přikryjte fólií a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny ztuhnout. (Nebojte se, díky smetaně a cukru dort ztuhne perfektně!).
8. Před podáváním dort vyklopte z formy a odstraňte fólii.
9. Ozdobte rozpuštěnou čokoládou, čerstvým ovocem nebo jiným cukrářským zdobením.

Tipy redakce:
- Pro rychlejší ztuhnutí: Pokud spěcháte, můžete část zakysané smetany nahradit tučnou šlehačkou (33% tuku) nebo do smetany přidat lžíci želatinového ztužovače připraveného podle návodu, což zajistí ještě rychlejší a stabilnější ztuhnutí.
- Volba smetany: Pro nejlepší krémovou chuť a texturu doporučujeme použít tučnější zakysanou smetanu (18 % tuku a více).
- Aromatizace: Místo vanilkového cukru můžete do smetany přidat nastrouhanou citronovou kůru nebo pár kapek rumu (obzvlášť pokud piškoty nenamáčíte do kávy).
- Vrstvení: Pro lepší vzhled, pokud používáte dortovou formu, doporučujeme piškoty klást nejen na dno, ale i po obvodu formy. Při vyklopení tak vznikne krásný, úhledný okraj.
Tvarohovo-jogurtové řezy s broskvemi: Lehký, krémový a svěží nepečený dezert se slavnostním vzhledem
Nepečený dort obrácený naruby: Banány uvnitř a dokonale hladký čokoládový povrch
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková