Ačkoliv nemá tato směs žádnou oficiální recepturu, patří mezi poklady, které si rodiny předávají a každý jí připravuje po svém. Název ďábelská dostala proto, že se často dochucovala ostře například feferonkou, chilli nebo pálivou paprikou, v hospodách se objevovala jako rychlé občerstvení k pivu. Křupavá topinka potřená česnekem s touto šťavnatou směsí byla k pivu ideální přílohou.

Směs na topinky vznikla v dobách, kdy se v domácnostech zavařovalo všechno, co zahrada a dvorek daly. Tak vznikl pokrm, který krásně zasytí, zahřeje a vydrží ve sklenici i celou zimu. Ohnivá nebo ďábelská směs je takový český fast food po domácku – rychlý, pikantní a poctivý. Když večer přijedou kamarádi na návštěvu, stačí otevřít sklenici, ohřát směs a usmažit topinky. A během chviličky budou na stole voňavé topinky.

Recept na ohnivou směs na topinky

Ingredience potřebné k přípravě ďábelské topinkové směsi

  • 1kg paprik
  • 1 kg rajčat
  • 0,5 kg cibule
  • 1 palička česneku
  • 1 kg libového bůčku
  • 1 feferonka (nebo 2 pálivé papriky)
  • sůl, pepř, mletá pálivá paprika dle chuti

Postup přípravy směsi na topinky

1. Zeleninu nakrájíme, trochu osolíme a dusíme do měkka (k dušení lze použít i troubu)

2. Bůček uvaříme nebo upečeme do měkka.

3. Veškeré suroviny umeleme na masovém mlýnku a smícháme. Dochutíme a provaříme.

Dochucenou směs provaříme, nebo doděláme v troubě.
Foto: DanielaSedlackova, Dochucenou směs provaříme, nebo doděláme v troubě.

4. Směs naplníme do skleniček, zavřeme víčkem a sterilujeme 1/4 hodiny (můžeme použít troubu na 100 stupňů cca 1 hodinu).

Této směsi se kdysi přezdívalo “chlapská svačina” – vydatná, pikantní, k pivu ideální.

Obrázek receptu na Tatarský biftek, tatarák, oblíbená i nenáviděná delikatesa k pivu či vínu

Tatarský biftek – tatarák: Oblíbená i nenáviděná delikatesa k pivu či vínu

Obrázek k receptu na ďábelské topinky s mletým masem

Ďábelské topinky s mletým masem jako od Lucifera

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest