Název Harlekýn odkazuje na hravost a rozmanitost, což se odráží i v tomto tradičním dezertu. Podobně jako kostým postavy Harlekýna, který je tvořen kontrastními barvami, i tento dezert zaujme kombinací světlého krému, tmavého korpusu a dvou barev šlehačky. V Česku je Harlekýn spojován hlavně s oslavami a návštěvami.
Nejčastěji se Harlekýn připravuje ve dvou podobách: jako dort anebo jako řezy na plechu. Obě varianty jsou stejně oblíbené a liší se pouze formou servírování. Dort se více hodí na narozeninové oslavy, zatímco řezy jsou ideální na oslavy nebo kdykoliv, když je třeba připravit více porcí. Vyzkoušejte recept na harlekýn na plech, který je dávkován na 2 velké plechy.
Recept na domácí Harlekýn, který připravíme na plechu – s dortovým korpusem, krémem a šlehačkou
Ingredience na přípravu těsta
- 5 vajec
- 250 g moučkového cukru
- 100 ml vlažné vody
- 100 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
Ingredience na Harlekýn krém
- 500 ml mléka
- 2 balíčky čokoládového pudinku
- 4 polévková lžíce cukru krystal nebo krupice
- 250 g másla
- pařížská a světlá šlehačka na zdobení
Postup
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh.
2. V jiné misce šleháme žloutky s vodou a cukrem do bílé pěny, za stálého šlehání přidáváme olej. Nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva. Do vyšlehaného těsta zamícháme sníh z bílků a vylijeme na 2 plechy vystlané pečícím papírem.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Korpusy necháme vychladnout.
4. Z mléka, cukru a čokoládového prášku uvaříme hustý pudink, který řádně vychladíme. Do vychlazeného pudinku zašleháme změklé máslo, které naneseme na korpusy a necháme alespoň 2 hodiny v chladu.
5. Vyšleháme šlehačky ve dvou barvách a cukrářským sáčkem zdobíme. Můžeme dozdobit strouhanou čokoládou.
Tip na závěr
Pro více pikantní chuť řezů můžeme na korpus pod krém natřít tenkou vrstvou výrazné marmelády, například rybízové nebo ostružinové. Také je možné různě kombinovat barvy korpusu, krému a šlehačky.