U nás doma nakládanou zeleninu jíme skoro ke všemu. Obzvláště masité a tučnější pokrmy skvěle vyvažuje a dodává jim lehkost. Ale přiznám se, že nejsem velký fanda zavařování. Proto když mi kamarádka jednou na grilovačce dala ochutnat tenhle nakládaný okurkový salát a řekla mi, že se dá připravit bez zavařování, hned jsem si vzala recept. Už je to pár let a dělám ho pořád. Sice vám nevydrží v komoře rok, ale měsíc je taky slušná doba, nemyslíte? Stejně je tak dobrý, že ho většinou spořádáme rychleji.
V salátu se kombinují okurky s cibulí a zelím, je nádherně křupavý a svěží, jako stvořený ke grilovanému masu nebo třeba zapečeným těstovinám. Ačkoli zeleninu v receptu nezavařujeme, i tak musíme nutně dbát na kvalitní sterilizaci sklenic. Jakmile se totiž dovnitř dostane nějaká nečistota, nemilosrdně posílá celé dílo jak se říká „do kopru“. Proto sklenice sterilizujeme v troubě nebo hrnci, podle toho, jaký způsob upřednostňujete. Na konci receptu vám povím, jak na to. Kvašení a zkáze salátu brání pyrosulfit, ocet a sůl. Že jste slovo pyrosulfit ještě neslyšeli? Jde o sůl kyseliny siřičité, která se běžně používá při zavařování nebo při domácí výrobě vína nebo moštu. Brání kvašení. Je třeba s ním pracovat opatrně a jen v malých doporučených dávkách. Vyšší dávka by negativně ovlivnila chuť a také by mohla podráždit žaludek.
Recept na okurkovo – zelný salát bez zavařování třeba na zimu – vydrží ve sklepě nebo v lednici týdny
Doba přípravy: 45 minut + 24 hodin uležení
Co potřebujeme
- 3,5 kg okurek (nastrouhat jako na okurkový salát)
- ½ kg cibule (nakrájet)
- 1 kg zelí (nastrouhat nebo nakrouhat najemno)
- ½ kg cukru
- ½ litru octa
- 1 deko (konzervační přípravek, často používaný pro zavařování, např. “Deko od Vitany”)
- ½ kávové lžičky pyrosulfitu (k uchování salátu – oxidační stabilizátor)
- ½ litru vody
Postup na přípravu okurkovo-zelného salátu bez zavařování
1. Okurky nastrouháme jako na klasický okurkový salát.
2. Zelí nakrouháme a cibuli nakrájíme na proužky.
3. Smícháme zeleninu, cukr, ocet a vše dobře promícháme.
4. Deko vaříme 5 minut v ½ litru vody.
5. Ve vychladlém deku rozmícháme ½ lžičky pyrosulfitu a zalijeme tím salát.
6. Necháme 24 hodin uležet v lednici a poté napěchujeme do sterilovaných sklenic a dobře zavřeme.
7. V chladu vydrží i měsíc.
Jak sterilizovat sklenice v troubě
Popíši postup sterilizace sklenic v troubě, protože tak se mi osvědčil.
1. Sklenice vymyjeme jarem a opláchneme horkou vodou, aby byly úplně čisté.
2. Předehřejeme troubu na 100–120 °C.
3. Sklenice postavíme dnem vzhůru na plech nebo mřížku a necháme v troubě 15–20 minut.
4. Víčka převaříme ve vroucí vodě v hrnci po dobu 5–10 minut.
5. Před plněním sklenice uvnitř neutíráme ani do nich nesaháme, aby se nenarušila sterilita.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha
