U nás doma nakládanou zeleninu jíme skoro ke všemu. Obzvláště masité a tučnější pokrmy skvěle vyvažuje a dodává jim lehkost. Ale přiznám se, že nejsem velký fanda zavařování. Proto když mi kamarádka jednou na grilovačce dala ochutnat tenhle nakládaný okurkový salát a řekla mi, že se dá připravit bez zavařování, hned jsem si vzala recept. Už je to pár let a dělám ho pořád. Sice vám nevydrží v komoře rok, ale měsíc je taky slušná doba, nemyslíte? Stejně je tak dobrý, že ho většinou spořádáme rychleji.

V salátu se kombinují okurky s cibulí a zelím, je nádherně křupavý a svěží, jako stvořený ke grilovanému masu nebo třeba zapečeným těstovinám. Ačkoli zeleninu v receptu nezavařujeme, i tak musíme nutně dbát na kvalitní sterilizaci sklenic. Jakmile se totiž dovnitř dostane nějaká nečistota, nemilosrdně posílá celé dílo jak se říká „do kopru“. Proto sklenice sterilizujeme v troubě nebo hrnci, podle toho, jaký způsob upřednostňujete. Na konci receptu vám povím, jak na to. Kvašení a zkáze salátu brání pyrosulfit, ocet a sůl. Že jste slovo pyrosulfit ještě neslyšeli? Jde o sůl kyseliny siřičité, která se běžně používá při zavařování nebo při domácí výrobě vína nebo moštu. Brání kvašení. Je třeba s ním pracovat opatrně a jen v malých doporučených dávkách. Vyšší dávka by negativně ovlivnila chuť a také by mohla podráždit žaludek.

Recept na okurkovo – zelný salát bez zavařování třeba na zimu – vydrží ve sklepě nebo v lednici týdny

Doba přípravy: 45 minut + 24 hodin uležení

Co potřebujeme

  • 3,5 kg okurek (nastrouhat jako na okurkový salát)
  • ½ kg cibule (nakrájet)
  • 1 kg zelí (nastrouhat nebo nakrouhat najemno)
  • ½ kg cukru
  • ½ litru octa
  • 1 deko (konzervační přípravek, často používaný pro zavařování, např. “Deko od Vitany”)
  • ½ kávové lžičky pyrosulfitu (k uchování salátu – oxidační stabilizátor)
  • ½ litru vody

Postup na přípravu okurkovo-zelného salátu bez zavařování

1. Okurky nastrouháme jako na klasický okurkový salát.

2. Zelí nakrouháme a cibuli nakrájíme na proužky.

3. Smícháme zeleninu, cukr, ocet a vše dobře promícháme.

Obrázek k receptu na okurkovo-zelný salát do sklenic bez zavařování
Fofo: Ilona Mikulecká, Recept na okurkovo-zelný salát do sklenic bez zavařování

4. Deko vaříme 5 minut v ½ litru vody.

5. Ve vychladlém deku rozmícháme ½ lžičky pyrosulfitu a zalijeme tím salát.

6. Necháme 24 hodin uležet v lednici a poté napěchujeme do sterilovaných sklenic a dobře zavřeme.

7. V chladu vydrží i měsíc.

Jak sterilizovat sklenice v troubě

Popíši postup sterilizace sklenic v troubě, protože tak se mi osvědčil.

1. Sklenice vymyjeme jarem a opláchneme horkou vodou, aby byly úplně čisté.
2. Předehřejeme troubu na 100–120 °C.
3. Sklenice postavíme dnem vzhůru na plech nebo mřížku a necháme v troubě 15–20 minut.
4. Víčka převaříme ve vroucí vodě v hrnci po dobu 5–10 minut.
5. Před plněním sklenice uvnitř neutíráme ani do nich nesaháme, aby se nenarušila sterilita.

Obrázek receptu na zelný salát bez zavařování.

Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha

Obrázek receptu na sterilovanou zeleninu.

Zavařený zeleninový salát, který vydrží celý rok: Sterilovaná zelenina ve sklenici

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest