Potřebujete rychle něco upéct a moc se nenadřít? Tak se posaďte a přečtěte si tento recept. Suroviny jsou jednoduché, seženete je v jakékoli večerce. A kdyby náhodou zrovna neměli čerstvé maliny, dejte tam cokoli kompotovaného, co vám chutná. Buchtu upečete velmi jednoduše, s želatinou také není žádná velká práce a jakmile to všechno na sebe naskládáte, získáte opravdu efektní a výborný moučník.
Recepty na buchty s tvarohem, ovocem a želé zažily svůj boom v 70. a 80. letech 20. století. Vypadají dobře a pečou se snadno. Je to tedy taková domácí socialistická cukrařina, která ale ani v moderní době neztrácí svoje kouzlo. Naopak. Ovoce můžete použít podle sezóny nebo podle chuti. Želatinu nalijte na koláč teplou, aby byla stále tekutá, ale ne úplně horkou, aby se nesrazil tvaroh. Než se pak pustíte do krájení, nezapomeňte nechat želatinu opravdu dobře ztuhnout v lednici. Oproti kynutému těstu má tato olejová buchta nespornou výhodu v tom, že zůstane vláčná delší dobu. Nemusíte ji proto sníst ještě ten den, kdy ji upečete, naopak, rozležení do druhého dne jí jen prospěje. Pokud to ovšem vy vydržíte.
Recept na olejovou buchtu s želé
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut (včetně chladnutí korpusu) + chlazení alespoň 1,5 hodiny
Co potřebujeme
Na těsto:
- 5 vajec
- 250 g cukru
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Na želé:
- 750 ml vody
- 250 g cukru
- 1 balíček vitacitu (nebo obdobného prášku na želé)
- 2 pudinkové prášky (vanilkové nebo citronové)
- libovolné ovoce (čerstvé nebo kompotované, např. broskve, meruňky, jahody, borůvky, rybíz…)
Na tvarohovou vrstvu
- 250–300 g měkkého tvarohu (nejlépe plnotučný, ne příliš řídký)
- 2–3 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce zakysané smetany nebo 1 lžíce šlehačky (pro jemnost)
- pár kapek citronové šťávy nebo nastrouhaná kůra z citronu (pro svěžest)
Postup přípravy olejové buchty s želé
1. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem.
2. Svaříme olej s vodou, a ještě horké postupně kapeme k žloutkové směsi a stále mícháme.
3. Přidáme ostatní ingredience. Z bílků vyšleháme v dobře odmaštěné nádobě tuhý sníh a na závěr jemně vmícháme do těsta.

4. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut.
6. Smícháme tvaroh s ostatními surovinami na náplň. Pokud máme pocit, že je tvaroh moc řídký, necháme ho napřed chvíli okapat přes jemné sítko nebo plátýnko.
7. Korpus necháme po vytažení z trouby zchladnout a potřeme ho tvarohovou vrstvou. Na tu naskládáme ovoce.
8. Uvaříme želé: vodu, cukr, vitacit a pudinkové prášky smícháme a přivedeme k varu. Vaříme asi 1 minutu.
9. Teplou, tekutou želatinou polijeme koláč. Necháme vychladnout a poté dáme alespoň na 1,5 hodiny do lednice.
Malinový dort s mascarpone a želatinou na piškotovém korpusu: Sladký, kyselý, udělá se den dopředu a potom je nejlepší