Kombinace jemného, křehkého listového těsta a sladké ořechové náplně je ideální na podzimní i zimní dny. Když si představíme, jak po upečení voní celý byt směsí ořechů a másla, už jen myšlenka na tuhle dobrotu nám vykouzlí úsměv na tváři. Připravit ořechovou roládu je navíc rychlé, což je velká výhoda v časech, kdy máme málo času, ale přesto chceme nabídnout něco výjimečného.

Při přípravě tohoto dezertu se vracíme ke kořenům – ořechy byly odjakživa součástí tradiční české kuchyně, ať už v buchtách, koláčích nebo vánočním cukroví. Tento recept je takový malý návrat do dětství, kdy nám babička pekla ořechové dobroty.

Recept na ořechovou roládu z listového těsta

Délka přípravy 35 minut, délka pečení 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 12 plátů listového těsta
  • 4 vejce
  • 200 ml oleje
  • 200 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 120 g krupice
  • 240 g řeckého jogurtu
  • prášek do pečiva

Náplň:

  • 200 ml mléka
  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru

Postup přípravy

1. Do mísy rozklepneme vejce a přidáme cukr i vanilkový cukr poté vše vyšleháme do pěny.

Vyšleháme vejce s cukrem.
Zdroj obrázku: Recepttura, Vyšleháme vejce s cukrem.

2. K vyšlehané směsi přidáme olej a promícháme nyní přidáme jogurt.

3. Nakonec přisypeme krupici, prášek do pečiva a vše prošleháme.

4. V jiné míse smícháme vlašské ořechy s moučkovým cukrem potom přilejeme mléko.

5. Na vál položíme jeden plát na tenko vyváleného listového těsta poté plát potřeme směsí s jogurtem, na něj položíme další plát a postup pětkrát opakujeme.

Pláty potřeme směsí s jogurtem.
Zdroj obrázku: Recepttura, Pláty potřeme směsí s jogurtem.

6. Na poslední šestý plát rozetřeme ořechovou náplň nyní smotáme do rolády a položíme na plech.

Nakonec naneseme ořechovou náplň.
Zdroj obrázku: Recepttura, Nakonec naneseme ořechovou náplň.

7. Roládu potřeme zbytkem směsi s vajíčkem nakonec pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů 30 minut.

Rolády potřeme vejcem.
Zdroj obrázku: Recepttura, Rolády potřeme vejcem.
Můžeme posypat moučkovým cukrem.
Zdroj obrázku: Recepttura, Můžeme posypat moučkovým cukrem.

Tip na závěr

Na roládě je krásné, že ji můžeme upravit podle vlastní chuti. Vlašské ořechy můžeme nahradit lískovými, mandlovými nebo třeba pistáciemi. A pokud máme doma trochu čokolády, můžeme jí roládu klidně polít. Výsledek bude vždy skvělý!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest