Kombinace jemného, křehkého listového těsta a sladké ořechové náplně je ideální na podzimní i zimní dny. Když si představíme, jak po upečení voní celý byt směsí ořechů a másla, už jen myšlenka na tuhle dobrotu nám vykouzlí úsměv na tváři. Připravit ořechovou roládu je navíc rychlé, což je velká výhoda v časech, kdy máme málo času, ale přesto chceme nabídnout něco výjimečného.
Při přípravě tohoto dezertu se vracíme ke kořenům – ořechy byly odjakživa součástí tradiční české kuchyně, ať už v buchtách, koláčích nebo vánočním cukroví. Tento recept je takový malý návrat do dětství, kdy nám babička pekla ořechové dobroty.
Recept na ořechovou roládu z listového těsta
Délka přípravy 35 minut, délka pečení 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 12 plátů listového těsta
- 4 vejce
- 200 ml oleje
- 200 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 120 g krupice
- 240 g řeckého jogurtu
- prášek do pečiva
Náplň:
- 200 ml mléka
- 400 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
Postup přípravy
1. Do mísy rozklepneme vejce a přidáme cukr i vanilkový cukr poté vše vyšleháme do pěny.
2. K vyšlehané směsi přidáme olej a promícháme nyní přidáme jogurt.
3. Nakonec přisypeme krupici, prášek do pečiva a vše prošleháme.
4. V jiné míse smícháme vlašské ořechy s moučkovým cukrem potom přilejeme mléko.
5. Na vál položíme jeden plát na tenko vyváleného listového těsta poté plát potřeme směsí s jogurtem, na něj položíme další plát a postup pětkrát opakujeme.
6. Na poslední šestý plát rozetřeme ořechovou náplň nyní smotáme do rolády a položíme na plech.
7. Roládu potřeme zbytkem směsi s vajíčkem nakonec pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů 30 minut.
Tip na závěr
Na roládě je krásné, že ji můžeme upravit podle vlastní chuti. Vlašské ořechy můžeme nahradit lískovými, mandlovými nebo třeba pistáciemi. A pokud máme doma trochu čokolády, můžeme jí roládu klidně polít. Výsledek bude vždy skvělý!