Když si představíte, jak se dříve v kuchyních scházely celé generace a společně pekly vánoční cukroví, ořechové kaštánky by jistě nechyběly. Připomínají časy, kdy se vše dělalo ručně, s láskou a trpělivostí. Právě díky tomu každé sousto chutnalo lépe.

Ořechové kaštánky jsou toho příkladem. Nejsou jen sladkým soustem, ale také symbolem tradice a rodinného tepla. Tyto malé sušenky plné ořechové vůně a křehkosti dokážou okouzlit každého, kdo je ochutná.

Recept na ořechové kaštánky

Délka pečení v troubě cca 8 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • špetka skořice
  • marmeláda
  • čokoláda

Postup přípravy

1. Nejdříve si ve velké míse smícháme úplně všechny ingredience a vypracujeme hladké těsto.

2. Z těsta následně vytvarujeme delší hady a ty postupně natrháme na menší kusy.

Ořechové kaštánky.
Zdroj: depositphotos, Ořechové kaštánky.

3. Z natrhaných kousků vytvarujeme kuličky o průměru cca 2 cm a vyskládáme je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem.

4. Plech vložíme do předehřáté trouby na 165°C a pečeme 6 – 8 minut.

5. Hotové kaštánky necháme zchladnout a nakonec je můžeme vzájemně slepit oblíbenou marmeládou a namočit v čokoládové polevě.

6. Pro ještě bohatší chuť obalíme v namletých ořechách nebo strouhaném kokosu.

Pár tipů na závěr

Experimentujte s ořechy: Nebojte se vyměnit vlašské ořechy za lískové nebo mandle. Přidáte tím nový rozměr chuti.

Pro děti: Pokud pečete s dětmi, nechte je vytvořit vlastní tvary. Třeba malá srdíčka nebo hvězdičky dodají kaštánkům osobní kouzlo.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest