Omeleta je skvěly a rychlý pokrm, který je možné konzumovat v kteroukoli denní dobu. Hodí se jako skvělá snídaně, svačina nebo i večeře. A aby toho nebylo málo, je mnoho dalších variant od základní vaječné omelety přes omeletu se sýrem, šunkou, pórkem, s náplní, houbami, bramborami a další a další způsoby, jak omeletu připravit. Aby toho nebylo málo, existují speciální varianty podle slavných šéfkuchařů, jako je třeba”Omeleta s bylinkami podle Zdeňka Pohlreicha” nebo “Omeleta podle Jamie Olivera”.
Základní recept na nadýchanou omeletu
Náš recept je jeden z těch základních a zvládnou jej za dodržení našeho postupu i sváteční kuchaři. Zároveň se však hodí i jako názorný návod, jak se naučit správně připravovat nadýchanou omeletu, kterou si následně přizpůsobíte vlastním chutím a potřebám. Budou Vám tedy stačit jen základní ingredience, tím tento recept spadá do naší kategorie “Recepty do 5 ingrediencí”. Na závěr můžete omeletu ozdobit vhodnou bylinkou jako je například petržel nebo pažitka.
Omelete jako nutričně vyvážený pokrm
Vejce jsou sama o sobě fantastickým a cenově dostupným zdrojem bílkovin. Pomáhají našim svalům růst a opravovat se a udrží nás déle nasycenými.
Jednoduchá, nadýchaná vaječná omeleta – stačí jen dodržet snadný postup a máme výborný pokrm s přípravou do 10 minut
Recept na nadýchanou vaječnou omeletu
Potřebné vybavení
- 1 Pánev
Suroviny
- 2 Vejce
- 10 g Čedaru (či jiný sýr, který máte rádi)
- 1/2 lžíce Oleje
Postup
- Vejce rozklepneme do mísy, ochutíme špetkou mořské soli a černého pepře, poté dobře rozšleháme vidličkou, dokud se úplně nespojí.2 Vejce
- Postavte malou nepřilnavou pánev na mírný oheň, aby se zahřála.
- Sýr nastrouháme na prkénko a dáme stranou.10 g Čedaru
- Středně rozpálíme pánev.
- Na rozpálenou pánev přidejte ½ lžíce oleje a opatrně vlijte vejce.1/2 lžíce Oleje
- Nakloníme pánev, aby byly vajíčka rovnoměrně rozprostřená, pomocí vařečky/stěrky trochu vejce promíchejte (viz. video recept). Teplotu pod pánví udržujeme nízkou.
- Jakmile začne omeleta tuhnout, ale je navrchu ještě trochu syrová, posypeme ji sýrem.
- Pomocí stěrky uvolněte okraje omelety a poté ji přeložte napůl.
- Jakmile začne omeleta zespodu zlátnout, sundejte pánev z plotny a omeletu přesuňte na talíř.
- Omeletu si vychutnáme například s rajčatovým salátem a celozrnným pečivem.
- Nechte si chutnat!