Omeleta je skvěly a rychlý pokrm, který je možné konzumovat v kteroukoli denní dobu. Hodí se jako skvělá snídaně, svačina nebo i večeře. Navíc je mnoho různých variant od základní vaječné omelety přes omeletu se sýrem, šunkou, pórkem, omeleta s náplní, houbami, bramborami a mnoho dalších způsobů, jak omeletu připravit. Aby toho nebylo málo, dále existují speciální varianty podle slavných šéfkuchařů, jako například „Omeleta s bylinkami podle Zdeňka Pohlreicha“ nebo „Omeleta podle Jamie Olivera“.

Základní recept na nadýchanou omeletu

Náš recept je jeden z těch základních a zvládnou jej za dodržení našeho postupu i sváteční kuchaři. Zároveň se však hodí i jako názorný návod, jak se naučit správně připravovat nadýchanou omeletu, kterou si následně přizpůsobíte vlastním chutím a potřebám. Budou Vám tedy stačit jen základní ingredience, tím tento recept spadá do naší kategorie „Recepty do 5 ingrediencí“. Na závěr můžete omeletu ozdobit vhodnou bylinkou jako je například petržel nebo pažitka.

Omelete jako nutričně vyvážený pokrm

Vejce jsou sama o sobě fantastickým a cenově dostupným zdrojem bílkovin. Pomáhají našim svalům růst a opravovat se a udrží nás déle nasycenými.

Jednoduchá, nadýchaná vaječná omeleta – stačí jen dodržet snadný postup a máme výborný pokrm s přípravou do 10 minut

Recept na nadýchanou vaječnou omeletu

5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 5 minut
Celkový čas 10 minut
Porcí 1 osoba
Nevíte jak správně připravit omeletu? Zde je postup na nadýchanou, vaječnou omeletu se sýrem.

Potřebné vybavení

  • 1 Pánev

Suroviny

  • 2 Vejce
  • 10 g Čedaru (či jiný sýr, který máte rádi)
  • 1/2 lžíce Oleje

Postup 

  • Vejce rozklepneme do mísy, ochutíme špetkou mořské soli a černého pepře, poté dobře rozšleháme vidličkou, dokud se úplně nespojí.
    2 Vejce
  • Postavte malou nepřilnavou pánev na mírný oheň, aby se zahřála.
  • Sýr nastrouháme na prkénko a dáme stranou.
    10 g Čedaru
  • Středně rozpálíme pánev.
  • Na rozpálenou pánev přidejte ½ lžíce oleje a opatrně vlijte vejce.
    1/2 lžíce Oleje
  • Nakloníme pánev, aby byly vajíčka rovnoměrně rozprostřená, pomocí vařečky/stěrky trochu vejce promíchejte (viz. video recept). Teplotu pod pánví udržujeme nízkou.
  • Jakmile začne omeleta tuhnout, ale je navrchu ještě trochu syrová, posypeme ji sýrem.
  • Pomocí stěrky uvolněte okraje omelety a poté ji přeložte napůl.
  • Jakmile začne omeleta zespodu zlátnout, sundejte pánev z plotny a omeletu přesuňte na talíř.
  • Omeletu si vychutnáme například s rajčatovým salátem a celozrnným pečivem.
  • Nechte si chutnat!

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Skvělé jednoduché jídlo, které si vychutnáte v kteroukoli denní dobu
Vejce jsou úžasná potravina po nutriční stránce
Podávejte s celozrnným pečivem – v našem případě ještě s lehkým zeleninovým salátem
Cena: cca do 20 Kč
Chod: Snídaně
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Nízký rozpočet, Omeleta, Recept na omeletu, Rychlý recept, Vaječná omeleta
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest