Určitě se vám taky stává, že vaříte pokrm, nebo pečete koláč, do kterého potřebujete pouze, nebo většinou žloutky. Bílky si jako já uložíte v lednici a pak je za pár dní vyhodíte anebo je tu jiná volba, že zbylé bílky použijete na druh dezert, který se připravuje převážně z bílků. Ano, jsou i takové. Třeba naše dnešní štafetky.
Tento dezert přesně pochází z dob, kdy se v domácnostech a cukrárnách zpracovávaly přebytky bílků. Většinou to bylo po pečení vánočního cukroví nebo po přípravě vaječných likérů. Proto se náš dnešní dezert pekl dříve ze zbytků, ale pro svoji lehkost a jemnost se stal tak oblíbeným, že se často připravuje i cíleně.
Štafetky jsou zákuskem tvořeným těstem většinou z bílků, cukru a ořechů, které se potře bohatým krémem a poté stočí nebo slepí a polije čokoládovou polevou. Většinou se krájí na malé obdélníkové nebo kulaté řezy, které vypadají jako malé “štafety”, tedy hůlky a odtud vlastně pochází jejich název.
Recept na ořechové štafetky s kávovým a máslovým krémem
Ingredience potřebné na přípravu dezertu, když nevíte, co se zbylými bílky
Těsto
- 4 bílky
- 100 g cukru krupice
- 50 g hladké mouky
- 50 g mletých vlašských ořechů
Náplň
- 100 g másla
- 1/2 balíčku pudinku v prášku
- 150 ml mléka
- 1 žloutek
- půl lžičky instantní kávy
- půl lžičky mleté kávy
- rum
- cukr moučka dle chuti
Poleva
- čokoláda na vaření
- trochu tuku (máslo nebo kokosový tuk)
Postup přípravy štafetek
1. Troubu si vyhřejeme na 200 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
2. Bílky vyšleháme do hustého sněhu a postupně přidáváme cukr. Ořechy smícháme s moukou, přisypeme do sněhu a lehce promícháme vařečkou.
3. Těsto natřeme na pečící papír na plechu a plech vložíme do trouby. Teplotu trouby ihned snížíme na 170 stupňů, pečeme 10 minut a hlídáme, aby těsto zůstalo světlé.

4. Upečený korpus ihned vytáhneme z trouby, přiložíme na něj stejně velký plech, překlopíme, stáhneme z něj pečící papír a otočíme zpět.
5. Připravíme si krém. Z mléka, pudinkového prášku a žloutku uvaříme hustý pudink, který vychladíme. Postupně do něj zašleháme změklé máslo, moučkový cukr, kávu a případně rum. Vyšleháme hladký krém.
6. Vychlazený plát rozkrojíme na 3 stejně široké pásy, krémem je spojíme na sebe a necháme odležet.

7. Krájíme je na jednotlivé kousky a zdobíme čokoládovou polevou.

Tipy
Krém lze obměňovat podle chuti na vanilkový, kakaový, oříškový nebo kávový. Pokud chcete štafety ještě luxusnější, přidejte do krému ganache nebo jemný likér.
Líbí li se vám kulaté štafetky, jednotlivé pásy natřete krémem, srolujte do roládek a krájejte jako roládu.
Štafetky podle starého receptu s máslovým krémem: Retro oříškové miništafetky