Sladký chléb je výtečný způsob, jak si zpestřit jídelníček něčím lahodným. Oblíbí si ho především milovníci tradiční kuchyně a jednoduchých receptů. Připraví vám doma útulnou atmosféru a stane se vašim častým společníkem ke kávě či čaji. Navíc je chlebíček docela trvanlivý a pokud si ho chcete vychutnat samotný, postačí si ho jemně potřít například máslem.
Tento recept je také velmi variabilní. Jeho základ, ten který zde popisuji. Je vcelku jednoduchý a prostý. Pokud máte ale raději rozmanitější a více kontrastní chutě, neváhejte přidat do těsta další druhy ořechů, sušené nebo kandované ovoce, případně různé koření.
Recept na ořechový chlebíček
Délka pečení v troubě 45 minut.
Ingredience pro přípravu
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 120 g tuku
- 3 vejce
- 1,25 l mléka
- 1 prášek do pečiva
- citronová kůra
- 1 vanilkový cukr
- 30 g nastrouhané čokolády
- olej a mouka na vysypání formy
Postup přípravy ořechového chlebíčku
1. Tuk rozetřeme, postupně přidáváme cukr, poté žloutky a utřeme do pěny.
2. Střídavě do pěny po lžicích přidáváme mléko a prosátou mouku, ořechy a čokoládu.
3. Hrst mouky promícháme s kypřícím práškem a přidáme až nakonec se sněhem.
4. Formu dobře vytřeme olejem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme těsto.

Dvoubarevný bábovkový chlebíček: Krásně mramorový, servírovaný s ovocnou směsí a šlehačkou
5. Vložíme do předehřáté formy a pečeme asi 45 minut na 170°C. Doba pečení záleží na typu trouby.
Historie sladkých chlebíků
V minulosti byly velmi oblíbené tradiční biskupské chlebíčky nebo ovocné chlebíčky, které známe již z 18. století. Pekly se se záměrem výživného a dlouhotrvajícího moučníku pro sváteční příležitosti. Zároveň jeho vzhled nebyl provokativním ve smyslu dezertu, ale byl vhodnou dobrotou i pro služebníky církve.
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI