Sladký chléb je výtečný způsob, jak si zpestřit jídelníček něčím lahodným. Oblíbí si ho především milovníci tradiční kuchyně a jednoduchých receptů. Připraví vám doma útulnou atmosféru a stane se vašim častým společníkem ke kávě či čaji. Navíc je chlebíček docela trvanlivý a pokud si ho chcete vychutnat samotný, postačí si ho jemně potřít například máslem.

Tento recept je také velmi variabilní. Jeho základ, ten který zde popisuji. Je vcelku jednoduchý a prostý. Pokud máte ale raději rozmanitější a více kontrastní chutě, neváhejte přidat do těsta další druhy ořechů, sušené nebo kandované ovoce, případně různé koření.

Recept na ořechový chlebíček

Délka pečení v troubě 45 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g tuku
  • 3 vejce
  • 1,25 l mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g nastrouhané čokolády
  • olej a mouka na vysypání formy

Postup přípravy ořechového chlebíčku

1. Tuk rozetřeme, postupně přidáváme cukr, poté žloutky a utřeme do pěny.

2. Střídavě do pěny po lžicích přidáváme mléko a prosátou mouku, ořechy a čokoládu.

3. Hrst mouky promícháme s kypřícím práškem a přidáme až nakonec se sněhem.

4. Formu dobře vytřeme olejem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme těsto.

Obrázek receptu na dvoubarevný chlebíček s ovocem.

Dvoubarevný bábovkový chlebíček: Krásně mramorový, servírovaný s ovocnou směsí a šlehačkou

5. Vložíme do předehřáté formy a pečeme asi 45 minut na 170°C. Doba pečení záleží na typu trouby.

Ořechový chléb.
Foto: freepik.com, Ořechový chléb.

Historie sladkých chlebíků

V minulosti byly velmi oblíbené tradiční biskupské chlebíčky nebo ovocné chlebíčky, které známe již z 18. století. Pekly se se záměrem výživného a dlouhotrvajícího moučníku pro sváteční příležitosti. Zároveň jeho vzhled nebyl provokativním ve smyslu dezertu, ale byl vhodnou dobrotou i pro služebníky církve.

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest